24.12.2023 / 22:35 Regija - Protest opozicije

Beograd: Policija rastjerala demonstrante, ima uhapšenih

Beograd: Policija rastjerala demonstrante, ima uhapšenih
Foto: Vreme

Protest opozicije okupljene oko koalicije "Srbija protiv nasilja" održao se ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) i Skupštine grada Beograda. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, reagujući na proteste da "nikakva revolucija nije bila u Beogradu".

22.40

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost, potvrđeno je Tanjugu u Predsjedništvu.

Predsjednik Srbije ponovo će se obratiti javnosti oko 22.45, javlja RTS.

Petoro je privrednih u zajedničkoj akciji Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva nakon večerašnjih protesta, saznaje RTS.


22:30 

Kordon policije rastjerao građane okupljene ispred Skupštine Beograda. 

Na platou između Skupštine grada i Skupštine Srbije nema više učesnika protesta. Taj prostor je u potpunosti pod kontrolom policije. Duž Trga Nikole Pašića i na obodima Pionirskog parka nalazi se veći broj policijskih vozila. Policijska vozila nalaze se i na potezu od Slavije do raskrsnice Ulice kralja Milana i Ulice kneza Miloša, javlja RTS.

22:23 

Kako navodi N1 Srbija, prebijen je predsjednik SSP-a u Grockoj.

"Žandari su prebili predsjednika SSP-a u Grockoj Željka Vagića i slomili mu nogu, u Ulici Dragoslava Jovanovića. Uhapšen je i student Pavle Cicvarić", ističe se.

21:53

Policija upravo potiskuje građane dalje od zgrade Skupštine.

21:50
 

Bačena dimna bomba ispred Skupštine.

Kako javljaju reporteri Nova.rs, ispred Skupštine grada Beograda došlo je do komešanja, a u jednom trenutku su poletjele kamenice. Policija je odgovorila tako što je na okupljene građane bacila biber sprej i dimne bombe.

Okupljeni građani skandiraju: "Mi vas plaćamo".

Nakon što je Vučić izjavio da u Beogradu ima 1195 demonstranata, na društvenim mrežama se objavljuju snimci dronom koji pokazuju koliko je ljudi na ulicama večeras.

21:37

Građani i dalje stoje ispred skupšinske zgrade. Nažalost, okupljeni građani gađaju raznim predmetima prema zgradi Skupštine.

21:16

Tepić uputila poruku građanima ispred Skupštine grada "Vi ste moja snaga!".

20:42 

Bačene su kamenice na prozore Skupštine,  a iz Skuptine je bačen suzavac. Ponovo je bačen i biber sprej, dok neki od poslanika umivaju lice vodom. 



20:24

Vučić je dodao da su pokazali da im je nasilje jedini način borbe protiv političkih protivnika.

"Danima smo govorili da se za to spremaju jer znaju da narod neće za njih da glasa. Potvrdili su da su siledžije i nasilnici", naveo je.

20:11

 Vučić se obratio javnosti uslijed protesta u Beograd.

"Nikakva revolucija nije u toku. Vlast i policija se trude da blagom reakcijom ne povrijede slučajne demonstrante. Država je sigurna, mir će biti sačuvan", rekao je Vučić.

20:00

Mandić: SNS je izgubila izbore, pozivamo ih da predaju vlast mirno.

"Dali smo sve od sebe da sačuvamo svaki vaš glas. I uhvatili smo u bugarskim vozovima, glasanju od kuće, dovođenju birača… SNS je izgubila izbore, pozivamo ih da predaju vlast mirno jer nisu legitimni predstavnici već ‘uzurpatori'“, poručila je pravnica Sofija Mandić.

19:31

Staklo na vratima zgrade Skupštine grada je slomljeno. Srđan Milivojević razgovarao je sa policijom da im dozvoli da uđu unutra.

"Izađite napolje neće vam biti ništa", poručio je Milivojević.

Ispred zgrade gradske skupštine zapaljene su baklje, dok lideri opozicije i dalje pokušavaju da uđu unutra. Povodom pokušaja nasilnog upada u Skupštinu grada Beograda predstavnika liste Srbija protiv nasilja, očekuje se uskoro obraćanje najviših predstavnika državne vlasti i posebno predsednika Vučića, prenose mediji. Žandarmerija je u potpunosti blokirala ulazak u Skupštinu grada, a bačen je i suzavac sa prozora.

19: 24

 
Žandarmerija u Skupštini Grada, ne dozvoljavaju protestantima da uđu u zgradu RIK-a.

19:00
 Poslanici opozicije nalaze se ispred ulaznih vrata RIK-a, pozivajući ih da otvore vrata. Opozicija pokušava da uđe u zgradu.

18:33

Građanima se obratio poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

"Večeras imamo konkretnu akciju. Imam poruku za neke: Slušaj dobro ti koji si pokrao izbore, ovaj narod ti kaže: Gotovo je lopovčino", poručio je Milivojević.

Sinoć je ispred RIK-a održan šesti protestni skup zbog izborne krađe.

Studenti koji protestuju zatražili su od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da do nedjelje uveče ispuni njihove zahtjeve i poručili da će u protivnom u ponedjeljak blokirati cijeli Beograd.

Oni su od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zatražili provjeru biračkog spiska, a dali su rok do ponedjeljka za odgovor – u suprotnom, najavljuju blokiranje glavnog grada.

Podsjetimo, opozicija i studenti protestuju već nekoliko dana ispred zgrade RIK-a, a potpredsjednica SSP-a Marinika Tepić već sedam dana zaredom štrajkuje glađu. Njoj se u štrajku pridružilo još šestoro bivših poslanika i predstavnika koalicije Srbija protiv nasilja.

Štrajk glađu najprije je započela Marinika Tepić, a onda i Miroslav Aleksić, dvije poslanice – Jelena Milošević iz Niša i Danijela Grujić iz Novog Sada, a sinoć su im se pridružili profesor prava Janko Veselinović i predsjednik Sindikata Sloga Željko Veselinović, kao i Branko Miljuš i Dušan Nikezić.

Protesti su u petak održani i u Nišu i u Ljigu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo