20.12.2023 / 20:02 BiH - Potpisali ugovore

Vlada TK stipendira učenike i studente sa invaliditetom

Učenici osnovnih i srednjih škola te studenti iz Tuzlanskog kantona, a koji su osobe sa invaliditetom, danas su potpisali ugovore o stipendijama sa ministarstvom obrazovanja.

Pravo na stipendije ostvarilo je 68 osnovaca, 34 učenika srednjih škola, te 6 studenata sa invaliditetom.

Almedin Mujić je student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, studira na Odsjeku za engleski jezik. Danas je potpisao ugovor o stipendiji Vlade TK u iznosu od 1.200 KM na godišnjem nivou.

„Zadovoljan sam studijima, imam pozitivna iskustva u dosadašnjem studiranju. Ono što je problem to su troškovi. Veoma je teško snaći se kao student i kao budući akademski radnik, teško je isfinansirati sve studentske potrebe“, kaže Almedin.

Stipendija od 1.200 KM mu mnogo znači, psoebno kao studentu i osobi sa invaliditetom.

„Svakako mi znači mnogo. Znate, troškovi studenta se ravnaju spram troškova modernog vremena. Kako sve postaje skuplje tako i resursi postaju sve potrebniji, a tako i studenti imaju skuplji studij“, ističe on.

Osim šest studenata koji su dobili stipendije, tu su i učenici za koje je stipendija nešto niža. Tako osnovci dobijaju 600 KM, a srednjoškolci 800 KM stipendije.

„Pored materijalnog aspekta koji stipendije imaju, za ovu kategoriju ona potiče i inkluzivnu mjeru, odnosno, integraciju djece sa invaliditetom u društvo. Mi smo to uradili na način da je jedan od kriterija stipendiranja i vrjednovanje sa takmičenja na kojima ova djeca učestvuju. Jer na taj način, kroz takmičenja, ova djeca stječu iskustvo i samopouzdanje da i oni mogu napraviti velike stvari u društvu. Ja hoću da kažem da su osobe sa invaliditetom važni članovi našeg društva koji svima nama doprinose“, kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Za ove namjene Vlada Tuzlanskog kantona obezbijedila je 75.200 KM.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo