18°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

03.12.2023 / 07:10 Svijet - Francuska

U centru Pariza ubijen turist, još dva povrijeđena

U centru Pariza ubijen turist, još dva povrijeđena
Foto: Agencije
Muškarac je poginuo, a još dvoje je povrijeđeno u napadu nožem i čekićem na ulici u centru Pariza.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin rekao je da je napadač ciljao turiste oko Quai de Grenelle, koji se nalazi blizu Eiffelovog tornja. Dodao je da je uhapšen 26-godišnji francuski državljanin otprije poznat sigurnosnim službama.

Osumnjičeni je prišao turističkom paru i nasmrt izbo njemačkog državljanina, rekao je. Muškarca je potom lovila policija, a on je čekićem napao druge dvije osobe prije nego što je zaustavljen elektrošokerom i uhapšen. Povrijeđenima je pomoć ukazala Hitna pomoć.


Darmanin je rekao da je navodni napadač uzvikivao "Allahu Akbar", što na arapskom znači "Bog je najveći", a kasnije je rekao policiji da je uznemiren, jer "toliko muslimana umire u Afganistanu i Palestini".

Rekao je da je osumnjičenik 2016. osuđen na četiri godine zatvora zbog planiranja zasebnog napada i da je bio na popisu francuskih sigurnosnih službi. Također se zna da je muškarac patio od psihijatrijskih poremećaja, rekao je Darmanin.


Ured tužioca za borbu protiv terorizma rekao je da je preuzeo istragu. Pišući na X, nekadašnjem Twitteru, francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je saučešće svima onima koji su pogođeni napadom i zahvalio hitnim službama na njihovoj reakciji. "Nacionalno protuterorističko tužilaštvo bit će odgovorno za rasvjetljavanje ove stvari kako bi pravda bila zadovoljena u ime francuskog naroda", rekao je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo