11°C
Mostar 21°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C

21.11.2023 / 16:45 BiH - Slični simptomi

Zabrinjavajuće: U Gračanici se širi meningitis, troje djece u bolnici

Zabrinjavajuće: U Gračanici se širi meningitis, troje djece u bolnici
Foto: Vijesti.ba
Kod šestero djece iz Gračanice u posljednjih 20 dana dijagnosticiran je serozni meningitis.

Troje od njih se još uvijek nalazi na bolničkom liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, potvrdila je za Vijesti.ba glasnogovornica Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Erija Aščerić – Mujedinović.

Ona ističe da je primljeno šestero djece kod kojih je iz likvora izolovan entero virus te konstatovan serozni meningitis.

Kako saznajemo, riječ je o djeci koja su pohađala isti vrtić i osnovnu školu u Gračanici.

Pacijenti koji se trenutno nalaze u bolnici su u izolaciji, odvojeni jedni od drugih te su pod konstantnim nadzorom ljekara. S njima u
sobama su i njihovi roditelji.


Sva djeca su kao zajedničke simptome navodila glavobolju, povišenu tjelesnu temperaturu i povraćanje, kazali su iz UKC Tuzla.

O svemu je obaviješten Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona i nadležni epidemiolozi, a određene aktivnosti u kontekstu sprečavanja širenja bolesti danas su poduzete na terenu.

Serozni meningitis je akutna upala moždanih ovojnica, relativno blažeg je toka i obično se javlja kod djece predškolskog i školskog uzrasta. Najčešći uzročnici seroznog meningitisa su virusi. Znatno rijeđe serozni meningitis mogu izazvati bakterije, rikecije, protozoe, gljivice kao i neki lijekovi i sistemske bolesti. Inkubacija bolesti traje od 3 do 7 dana.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo