17.11.2023 / 14:35 BiH - Nastava na dvije lokacije

Objekat Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli opasan za boravak studenata

Zgrada Eletrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli više nije uslovna za boravak studenata. Zaključak je ovo Stručne komisije koja je izvršila pregled objekta i ustanovila niz pukotina i napuknuća objekta.

Oko 1.200 studenata ovog fakulteta su odmah po obavuijesti komisije izmješteni na druge lokacije. Jedan dio njih nastavu obavlja u Gimnaziji Ismet Mujezinović, a jedan dio na Filozofskom fakultetu.

Iako je privremeno rješenje pronađeno, profesori se nadaju da ono neće postati dugoročno i da će nadležni hitno djelovati.

„Znaju značaj Fakulteta Elektrotehnike, ne samo za grad nego za kanton pa i državu u cjelini i mislim da privremena rješenja u ovom trenutku zaista nisu rješenja koja su prihvatljiva i da će se svi uhvatiti u koštac da se ova situacija riješi što prije.“ – kazao je Emir Mešković, profesor na Elektortehničkom fakultetu u Tuzli.

Zgrada ovog fakulteta napravljena je za vrijeme Austro – Ugraske vladavine, a sam fakultet je ovdje useljen prije 51 godinu. Značaj ove zgrade je svima dobro poznat, ali ipak, već tridesetak godina u ovaj objekat nije bilo nikakvih finansijskih ulaganja. Koje će biti dugoročno rješenje, još se ne zna, jer je potrebno prvo uraditi analizu objekta i ustanoviti isplati li se više rekonstruisati ili graditi novu zgradu.

„Gdje bi se možda ispitao i teren s obzirom na to da se nalazimo u Tuzli gdje bi se vidjelo kolika su investiciona ulaganja i na kraju krajeva normalno da će se donijeti najbolje rješenje.“ – kaže Nerdina Mehinović, dekanesa Elektrotehnoičkog fakulteta.

Jedno od dugoročnih rješenaj smještaja studenata ovog fakulteta je i Kampus Univerziteta u Tuzli, ali i on je neuslovan i njegova adaptacija radi se u fazama.

„Nije planiran u ovoj fazi, ali postoji i tu jedno jako dobro rješenje, a to je da Filozofski fakultet koji je planiran u prvoj fazi da se smjesti eventualno u Kampus, a da sadašnji objekat Filozofskog fakulteta, da u njemu budu smješteni studenti Elektrotehnike.“ – ističe Ahemd Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Činjenica je da su sva moguća rješanje na dugom štapu i mogla bi biti realizovana tek za nekoliko godina, s obzirom na to da ni ideja Kampusa još nije zaživjela u realizaciji, a ukoliko bi se radila rekonstrukcija postojeće zgrade, potrebno je vrijeme za obezbjeđivanje finansijskih sredstava, a zatim raspisivanje tendera za izvođenje radova kao i sama izgradnja objekta.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo