14°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

16.10.2023 / 14:54 BiH - Sarajevo

Nakon ročišta: Miloš Lukić ispred Suda BiH podigao tri prsta

Nakon ročišta: Miloš Lukić ispred Suda BiH podigao tri prsta
Foto: Vijesti.ba

Danas je u Sud BiH održano saslušanje predsjednika RS Milorad Dodik i v.d. direktora "Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Dodik je nakon izlaska ispred Sud BiH, napravio mali performans, nazvao je sve ovo cirkusom i nelegalnim procesom pod pokroviteljstvom američkog ambasadora.

Nakon toga je obišao groblje u blizini, gdje je rekao da je Sud BiH nelegalno izgrađen na srpskoj zemlji.

A da predsjednik, ne ostane sam u svojim istupima, pobrinuo se suoptuženik Miloš Lukić.

Naime, nakon izlaska iz Sud BiH, on je okupljene pozdravio s dizanjem tri prsta. Nakon čega se udaljio prema svom automobilu.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora "Službenog glasnika RS", za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. U optužnici se, između ostalog, navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. jula, svjesno, iako su znali da je visoki predstavnik donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila NSRS.

Lukić je za vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS, postavljen 8. jula, na telefonskoj sjednici Vlade RS, nakon što je Milka Devušić podnijela ostavku na to mjesto.

Lukić je tada izjavio da će mu prvi zadatak na novoj funkciji biti objavljivanje Ukaza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske.

A. Dedić

(Vijesti.ba)

Izdvajamo