16.10.2023 / 08:26 Svijet - Preliminarni rezlutati

Izbori u Poljskoj: Opozicija proglasila pobjedu

Izbori u Poljskoj: Opozicija proglasila pobjedu
Foto: Reuters

Poljski opozicioni lider Donald Tusk rekao je da su tri opozicione stranke imale dovoljno glasova za pobjedu na opštim izborima u nedjelju nakon što je izlazna anketa projicirala da imaju dovoljno kombinovane podrške da svrgnu vladajuću konzervativnu stranku, javio je AP.

Ipsosova izlazna anketa pokazuje da je opozicija zajedno vjerovatno osvojila 248 mjesta u Donjem domu parlamenta, Sejmu, sa 460 mjesta. Vladajuća Pravo i pravda je, prema projekciji, dobila 200 mandata, dok je krajnje desničarska Konfederacija dobila 12 mandata.

„Ja sam najsretniji čovjek na svijetu“, rekao je Tusk.

„Demokratija je pobijedila. Poljska je pobijedila“, dodao je.

Lider Prava i pravde Jaroslaw Kaczynski priznao je da je ishod neizvjestan. Kaczynski je rekao pristalicama u svom štabu da je rezultat njegove stranke, od skoro 37% glasova, prema izlaznoj anketi, bio veliki uspjeh, ali je priznao da možda neće moći zadržati vlast.

„Pitanje pred nama je hoće li se ovaj uspjeh moći pretočiti u još jedan mandat naše vlade, a mi to još ne znamo. Ali moramo imati nade i moramo znati da ćemo, bez obzira na to da li smo na vlasti ili u opoziciji, ovaj projekat implementirati na različite načine“, rekao je Kaczynski.

Izlazna anketa ima marginu greške od plus ili minus 2 procentna poena. Tri opozicione stranke, Tuskova Građanska koalicija, Treći put i Nova ljevica, kandidovale su se
na odvojenim listama, ali sa istim obećanjima da će nastojati da istisnu Pravo i pravdu i povrate dobre veze sa Evropskom unijom. Glasovi se još uvijek broje, a državna izborna komisija kaže da očekuje da će konačni rezultati biti do utorka ujutro.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo