14.10.2023 / 14:38 Politika - Nezir Pivić

Softić odustao od kandidature, Mehmedović nije stekao uslove

Softić odustao od kandidature, Mehmedović nije stekao uslove
Foto: FENA

Predsjednik Izborne komisije Stranke demokratske akcije Nezir Pivić informirao je delegate 8. Kongresa te stranke koji se održava u Sarajevu da je kandidat za potpredsjednika Stranke Safet Softić odustao od kandidature za tu poziciju.

- Jedan kandidat je dostavio izjavu koju ću pročitati. „Uz zahvalnost i poštivanje općinskih/gradskih, kantonalnih organizacija SDA BiH na prijedlogu za potpredsjednika SDA, ovom izjavom odustajem od kandidature i molim da se moje ime briše sa spiska u daljem izbornom postupku na 8. Kongresu SDA. Kandidat Safet Softić" – pročitao je Pivić.

On je naveo da je novoizabrani predsjednik Stranke Bakir Izetbegović ovjerio konačnu listu kandidata i prihvatio sve one kandidate koji su stekli uslov da budu kandidati za potpredsjednike Stranke, u skladu sa njegovim ovlaštenjima koja proizilaze iz Statuta i Pravila SDA.

To su: Hamdija Abdić, Jasmina Biščević Tokić, Senad Bratić, Eldar Čomor, Šemsudin Dedić, Sejad Delić, Mahir Dević, Šefik Džaferović, Faruk Kapidžić, Refik Lendo, Melika Mahmutbegović, Mersad Mujić, Fadil Novalić, Aida Obuća, Adil Osmanović, Edin Ramić, Ramiz Salkić, Asim Sarajlić, Fahrudin Skopljak, Šerif Špago, Jasmin Spahić, Haris Zahiragić, Mirsad Zaimović i Muamer Zukić.

Kandidatura Mehmedovića nije odbijena, on nije stekao uslove da bude kandidat

Pivić je izjavio novinarima da kandidatura Šemsudina Mehmedovića za predsjednika Stranke nije odbijena, nego Mehmedović nije uopće stekao uslove da bude kandidat u skladu sa Statutom i pravilima SDA.

- Da biste bili kandidat morate da ostvarite dovoljan broj prijedloga sa terena, odnosno da imate minimalno 15 prijedloga općinskih/gradskih organizacija, ili tri prijedloga regionalnih ili kantonalnih odbora ili 30 potpisa članova Glavnog odbora - pojasnio je Pivić.

Kaže da je Mehmedović „nekim slučajem došao do kandidatura određenih općinskih organizacija koje su predložile Mehmedovića kao kandidata“.

- Nismo mogli prihvatiti takvu kandidaturu određenih općinskih organizacija iz razloga što imamo na nekoliko mjesta zloupotrebu pečata, što imamo lažno predstavljanje, imamo prijedlog od neovlaštenih organa, što imamo prijedlog općinskih organizacija gdje uopće nisu konstituisani organi u toj općinskoj organizaciji – kazao je Pivić.

Međutim, dodao je on, Mehmedović je dostavljao takvu kandidaturu i smatrao je ispravnom.

- Tu imamo vrlo ozbiljnu situaciju kako se uopšte došlo, kao član SDA koji želi da postane kandidat, kako je dolazio do tih kandidatura. Mislim da je vrlo važno da se u javnom prostoru ove stvari vrlo jasno obrazlože – smatra Pivić.

Naveo je da su dali potpuni uvid svim članovima SDA koji imaju želju da budu kandidati, objavili unaprijed, prije pet dana, sve kandidatske liste koje su ovjerene, „tako da u tom smislu kandidatura Mehmedovića ni na koji način nije odbijena“ .

Pivić kaže da je on mogao podnijeti svoju kandidaturu samo da je iskoristio pravo 30 članova Glavnog odbora SDA koji bi ga predložili za tu kandidaturu.

- U tom smislu, to je nešto što je vrlo jasno – smatra Pivić.

U Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu u toku je 8. Kongres Stranke demokratske akcije na kojem će biti birani predsjednik i potpredsjednici Stranke, te članovi Glavnog, Nadzornog i Etičkog odbora.

Na Kongresu SDA prisustvuje oko 1.200 delegata, te brojni gosti među kojima su predstavnici diplomatskog kora, političkih partija, udruženja, od kojih su se neki obratili na početku Kongresa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo