14°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

07.10.2023 / 10:17 Svijet - Ratno stanje

Izrael pokrenuo operaciju 'Željezni mač' u pojasu Gaze

Izrael pokrenuo operaciju 'Željezni mač' u pojasu Gaze
Foto: X
Izraelska vojska pokrenula je operaciju "Željezni mač", poručile su Izraelske odbrambene snage, njihovi borbeni avioni počeli su gađati ciljeve u Gazi.

Vojska procjenjuje i da je širom Izraela aktivno 60 napadača na 14 lokacija.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da će Izrael ‘dobiti ovaj rat‘ protiv Hamasa, nekoliko sati nakon što je grupa lansirala rakete i poslala vojnike na izraelski teritorij u subotu rano ujutro.

‘Hamas je jutros napravio veliku grešku i pokrenuo rat protiv države Izrael. Trupe Izraela bore se protiv neprijatelja na svim mjestima. Pozivam sve građane Izraela da slijede sigurnosne upute. Država Izrael će dobiti ovaj rat‘, rekao je Gallant.

POGLEDAJTE VIDEO:


Ofir Libstein, šef Vijeća regije Sha'ar Hanegev, ubijen je u borbi protiv Hamasovih infiltratora u Izraelu.

Ofira Libsteina, gradonačelnika izraelske regije Sha'ar Hanegev, ubio je Hamas prema Jerusalem Postu. Roz Rothstein, međunarodni izvršni direktor i suosnivač StandWithUs (organizacije koja podržava Jevreje, edukuje o Izraelu) kaže da je Libstein ubijen kada je otišao da se bori protiv infiltratora.

Prema pisanju Times of Israel, borbe izraelske vojska i Hamasa vode se na sedam lokacija u južnom Izraelu, u blizini pojasa Gaze. Najnovije informacije govore da je ubijeno pet Palestinaca.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari izjavio je kako je od 6:30 sati na Izrael ispaljeno više od 2.200 raketa.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog rekao je da se Izrael ‘suočava s vrlo teškim trenutkom‘, ali da može ‘nadvladati sve one koji nam žele zlo‘.

U izjavi na nekadašnjem Twitteru, napisao je: ‘Država Izrael suočava se s vrlo teškim trenutkom. Zapovjednicima i vojnicima IDF-a (Izraelskih odbrambenih snaga) želim da zadrže snagu, kao i svim službama sigurnosti i spašavanja. Šaljem ohrabrenje i snagu svim stanovnicima Izraela koji su napadnuti.‘

Izraelske obrambene snage su na X-u, nekadašnjem Twitteru, objavile da će braniti zemlju.


Na društvenim mrežama su se pojavile snimke lansiranja raketa s područja Gaze prema Izraelu.



Video snimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju požar koji je izbio u blizini nekoliko zgrada u južnom izraelskom gradu Ashkelonu.

Izrael proglasio ratno stanje

Izrael je kao odgovor na napade proglasio ratno stanje. "Određeni broj terorista infiltrirao se na izraelski teritorij iz Pojasa Gaze. Izraelske odbrambene snage branit će izraelske civile, a teroristička organizacija Hamas će platiti visoku cijenu za ove napade", saopćila je izraelska vojska.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua saopštio je da će se u narednim satima sastati s najvišim sigurnosnim zvaničnicima.

AP prenosi da je vođa Hamasovog vojnog krila rekao da je naoružana grupa pokrenula novu vojnu operaciju protiv Izraela.


Izraelske odbrambene snage saopćile su da će se Hamas "suočiti s posljedicama i odgovornošću" za svoj napad.

“U posljednjih sat vremena, teroristička organizacija Hamas započela je masovno ispaljivanje raketa iz Pojasa Gaze na izraelsku teritoriju, a teroristi su se infiltrirali na izraelsku teritoriju na više različitih lokacija. Civili u južnim i centralnim područjima moraju ostati pored skloništa, au području oko pojasa Gaze unutar skloništa. Načelnik Generalštaba trenutno vrši procjenu situacije i odobrava planove za nastavak aktivnosti ID. Teroristička organizacija Hamas je suveren u Pojasu Gaze i odgovorna je za ovaj napad. Suočit će se s posljedicama i odgovornošću za ove događaje.”

Izraelske odbrambene snage objavile su da mobilišu vojnike jer su proglasile "stanje ratne pripravnosti". Pozivaju se i rezervisti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo