28.09.2023 / 12:58 Regija - Beograd

Zajedničke ophodnje kineske i srbijanske policije po gradovima u Srbiji

Zajedničke ophodnje kineske i srbijanske policije po gradovima u Srbiji
Foto: FENA

Devet policajaca iz Kine patrolirat će s oko 20 srbijanskih kolega u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, gradovima koje najčešće posjećuju kineski turisti, priopćeno je danas iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Srbije.

Državni tajnik srbijanskog MUP-a Željko Brkić izjavio je danas u Beogradu, prilikom početka provedbe projekta zajedničkih policijskih ophodnji, da će oni do 26. 10. patrolirati u užim gradskim jezgrama tih gradova s ciljem preventivnog djelovanja i pružanja asistencije u komunikaciji srbijanske policije s kineskim državljanima.

"Naglašavam da policijski službenici Kine neće biti opremljeni sredstvima prinude, neće primjenjivati policijska ovlaštenja niti će postupati u bilo kojem svojstvu organa mjerodavnih za provedbu zakona", kazao je Brkić te dodao da je saradnja između MUP Srbije i Ministarstva javne sigurnosti Kine u oblasti zajedničkih policijskih ophodnji utemeljena na memorandumu koji je zaključen 2019. godine.

"Te godine je šest policijskih službenika Kine zajedno s policijskim službenicima MUP Srbije obavljalo ophodnje na području Beograda, Novog Sada i Smedereva. Tom prilikom ostvarili su više od 60 djelatnosti i kontakte s više od 6.000 građana", rekao je Brkić, prenosi Beta.

Otpravnik ambasade Kine u Srbiji izrazio je dobrodošlicu kineskim policajcima i poželio im uspjeh u radu sa srbijanskom policijom.

Policajci iz Kine, osim u Srbiji, sudjeluju i u zajedničkim policijskim ophodnjama s kolegama u Italiji i Hrvatskoj.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo