20.09.2023 / 15:18 BiH - Goražde

Knjiga 'Virovi života' Emine Hadžić svjedočanstvo o odrastanju djevojčice u vremenu stradanja

Knjiga 'Virovi života' Emine Hadžić svjedočanstvo o odrastanju djevojčice u vremenu stradanja
Foto: FENA
"Virovi života“ naziv je knjige goraždanske autorice Emine Hadžić, profesorice bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti naroda BiH i magistrice lingvističkih nauka, čija je promocija upriličena u okviru obilježavanja Dana oslobođenja, dana Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i Grada Goražda.

Riječ je o knjizi koja sadrži dnevničke bilješke, zapise i životne priče iz vremena agresije na Goražde 1992. – 1995. godina, a koja govori o odrastanju jedne djevojčice u vremenu općeg stradanja.

Kako je naglašeno na promociji, svaki je dan dolazio kao vir u koji se moglo zauvijek potonuti, ali i koji se mogao hrabro nadvladati strpljenjem i uvjerenjem da je moguć sretniji izlaz na neku od ovozemaljskih obala.

- Svi mi koji smo odrastali na Drini, znamo kako virovi mogu biti opasni. Nekoga puste i oni ležerno prođu kroz život a nekoga izmrcvare i onda puste da se oporavlja. Isto tako, postoje i oni koji nemaju sreće da ih vir pusti, već ih povuče u Drinu. Ovdje je opisana i naša Drina, ljepotica i grobnica, jer u knjizi ima i priča koja govori i o stradanjima i kostima koji leže na dnu naše Drine jer smatrala sam svojom dužnošću i obavezom da zapišem i o tome kako je ova prelijepa rijeka i grobnica jer Drina je uzela mnoge žrtve. Ipak, mi je i dalje volimo, zato što nas spaja i što nam daje neku posebnu osobinu koju samo ljudi sa Drine imaju – kazala je autorica Emina Hadžić.

Promotori knjige bile su prosvjetne radnice Senada Aleta i Elvedina Tutić te novinarka Elvira Aganović koje su knjigu posebno preporučile mladim generacijama s ciljem očuvanja kulture sjećanja, na najteže vrijeme u Goraždu.

Ova knjiga je krik, bijes, borba djeteta da se napiše istina, da se na njenim stranicama čita kakav je to bio život u najtežem vremenu za Goražde, naravno sa osvrtom na život djeteta u opkoljenom Goraždu, zaštićenoj enklavi – poručeno je sa promocije na kojoj su odlomke iz knjige govorili mladi, nasljednici preživjele djece opkoljenog Goražda.

Knjiga u izdanju BZK "Preporod“, čije su izdavanje pomogli Vlada BPK Goražde te Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku kulturu i sport i Ministarstvo za boračka pitanja, nije komercijalnog karaktera. Svi posjetioci dobili su besplatan primjerak, a oni koji su željeli, dobrovoljni novčani prilog mogli su donirati Humanitarnom udruženju „Svjetlo grada“.

Promocija je posljednji sadržaj ovogodišnjeg obilježavanja Dana oslobođenja, Dana BPK i Graga Goražda.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo