20.09.2023 / 13:52 BiH - Bivši predsjednik SAD

Clinton o Srebrenici: Moramo biti na oprezu da se takve strahote ne bi ponovile

Clinton o Srebrenici: Moramo biti na oprezu da se takve strahote ne bi ponovile
Foto: FENA

Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, obilježava danas 20. godišnjicu zvaničnog otvaranja.

Tim povodom, u bivšoj proizvodnoj hali fabrike akumulatora u Srebrenici danas je organizovan prigodan program. Sudionicima se obratio i bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Njagov govor prenosimo u nastavku:

- Uvaženi lideri, dragi članovi porodica onih koji su ubijeni u genocidu, članovi zajednice, svi okupljeni danas, čast mi je pridružiti vam se na obilježavanju dvadesete godišnjice Memorijalnog centra Srebrenica. Nikada neću zaboraviti sudjelovanje u njegovom otvaranju 2003. godine.

Kao što sam rekao tog dana, nadao sam se i molio da će ovo mjesto biti ozbiljan podsjetnik cijelom svijetu na našu zajedničku ljudskost, a tokom ovih dvadeset godina Memorijalnog centra i jeste upravo ti još mnogo više. To je mjesto sjećanja i promišljanja, trajnog odavanja počasti izgubljenim životima i svečanog obećanja da moramo biti na oprezu kako se takve strahote ne bi ponovile više nikada ni u Bosni i Hercegovini ni bilo gdje drugo. Svima koji su doprinijeli da ovaj Memorijalni centar postane ono što je danas, kažem: „Hvala.“ Danas i uvijek !

Dok se prisjećamo više od 8.000 muškaraca i dječaka ubijenih u genocidu u Srebrenici, najveća počast koju im možemo odati je da izgradimo budućnost vrijednu sjećanja na njih.

Nadoknadimo im godine koje ne proživješe izgradnjom svijeta u kojem su sva djeca sigurna i voljena i imaju priliku ostvariti vlastite snove, u kojima pobjeđuje saradnja, a ne sukob, i u kojem različiti ljudi žive zajedno kao istinski partneri.

Još uvijek vjerujem da je takva budućnost moguća i uvijek ću biti uz vas da zajedno radimo i pretočimo je u stvarnost. Hvala i Bog vas blagoslovio."


(Vijesti.ba)

 

 

Izdvajamo