20.09.2023 / 10:53 BiH - Mensur Malkić

Mekteb je kolijevka islamskog identiteta bosanskih muslimana

U okviru manifestacije „Dani mekteba“, koju s ciljem afirmacije i promocije mekteba organizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, danas se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održava Savjetovanje o mektebu i mektepskoj pouci.

Tema ovogodišnjeg savjetovanja je „Mektepska pouka Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u 2023/2024. godini''

Obraćajući se na savjetovanju s muftijama, glavnim imamima i rukovodiocima službi za vjerske poslove i obrazovanje mešihata i muftijstava, izaslanik reisul-uleme direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice hafiz dr. Mensur-ef. Malkić je ocijenio da je ovaj događaj jedan je od najznačajnijih skupova koji se organizira na nivou Rijaseta.

„Mekteb je osnovni i najvažniji segment vjerskog podučavanja naše djece, te ima nezamjenjivu ulogu u odgojno-obrazovnom sistemu Islamske zajednice. Vjerske istine i vrijednosti na najmlađe se, u prvom redu, prenose preko mekteba i mektepske pouke, potom kroz ostale vidove edukacije. Zbog toga je svako od nas dužan mektepskoj pouci pristupiti s krajnjom ozbiljnošću, a Zajednica i nadležne organizacione jedinice i ustanove Islamske zajednice trebaju ovo pitanje staviti u prvi plan i posvetiti mu dužnu pažnju. Takođe, mektepska pouka u procesu izgradnje muslimanske ličnosti zauzima posebno mjesto. Stoga, ovo je dobra prilika da se u okviru Islamske zajednice, na ovakav način, sagledavaju iskustva i saznanja o mektebu do kojih smo do sada došli“, naglasio je Malkić.

Između ostalog, poručio je da je mekteb potreba i briga pojedinca, porodice, potreba Zajednice i opći društveni interes.

„Naša djeca, naši najmlađi obavezuju nas da redovno promišljamo o njegovom značaju, ulozi i unaprjeđenju. Trebamo imati na umu i o tome govoriti džematlijama, roditeljima, itd., da je mektepska pouka dio našeg duhovnog identiteta koji učvršćuje i jača naš etnički identitet. Kao muslimani, nikada ne bismo smjeli zaboraviti da smo drugačiji od drugih, po duhu i sposobnostima da stječemo i sistematiziramo znanje o sebi i o drugima i da nas ono čini Božjim namjesnicima na Zemlji. Mekteb je kolijevka islamskog identiteta bosanskih muslimana“, zaključio je Malkić.

Dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove Rijaseta, kazao je kako je cilj savjetovanja kroz izlaganja i diskusije doći do zaključaka i smjernica.
„Učesnici savjetovanja su muftije, glavni imami, rukovodioci službi za vjerske poslove i obrazovanje. Putem savjetovanja želimo da uputimo određenu poruku našim polaznicima mekteba, muallimima, roditeljima, da otvorimo neke nove teme i promišljamo kako razvijati i unapređivati mekteb u budućnosti“, izjavio je dr. Svraka.

U okviru savjetovanja će mr. Meho-ef. Šljivo i dr. Safija Malkić predstaviti i priručnik za hatibe i vaize: Pravilno i pogrešno u javnom nastupu.

„Ovaj priručnik ima za cilj da našim hatibima, vaizima, otprilike iscrta komunikološke koordinate za njihov uspješan i kvalitetan javni nastup, ovisno o situacionim kontekstima u kojima se oni nalaze. Zbog toga je osam autora pripremilo osam tekstova upravo za te situacije u kojima se najčešće hatibi i vaizi nalaze“, kazao je Šljivo.

Dr. Safija Malkić je naglasila da su u okviru priručnika prezentirani radovi koji se odnose na pristup i rad sa mladima, sa ženama, općenito sa džematlijama.

„Kroz radove je prezentirano kako im pristupiti na pravi način, da bi poruka došla direktno do njihovih srca, i na neki način kako biti alternativa populistima koji na suptilan način utječu na ljude“, objasnila je ona.

Teme današnjeg savjetovanja su „Mektepska pouka, temelj duhovnog identiteta“, „Mektepska pouka u 2023/2024. godini - analiza, izazovi i smjernice“, „Funkcionalna dimenzija mektepske pouke - znanje i vrijednosti“, „Muallimsko iskustvo i praksa - priprema i realizacija mektepskog časa“, a izlagači su dr. Enes Karić, dr. Enes-ef. Svraka, hafiz Amir-ef. Mahić, mr. Ibrahim-ef. Softić.
Na kraju savjetovanja će uslijediti diskusija.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo