30.08.2023 / 15:10 BiH - Međunarodni dana nestalih

Rasim 31 godinu traži kosti svoje supruge: I ta duša pati!

U organizaciji Udruženja „Porodice nestalih“ Općine Vogošća sa pitanjem „Gdje je?“ i uz instalaciju nestalog lika u Jošaničkoj ulici porodice nestalih podsjetile su da tragaju za još 59 nestalih građana Vogošće.

Vogošćansko udruženje porodica nestalih tokom svih godina koliko postoji u sve svoje aktivnosti nastoji uključiti što više građana, mladih i djece kako bi postali svjesniji njihovog dugotrajnog traganja za svojim najmilijim o čijoj sudbini ni nakon 31 godinu još ništa ne znaju.

Rasim Huseinović iz sela Tihovići, već 31 godinu, traga za tijelom svoje ubijene supruge.

- Moja žena, Hanka Huseinović, nestala je 4. jula, 1992. godine, ustvari ubijena je tada u selu Tihovići. Nažalost za sve ove godine nisam mogao naći ni koščice, nikakvih informacija nije bilo. Tugujem svaki dan, volio bih da nađem barem jednu kost da je sahranim. Da znam gdje, da smirim i ja svoju dušu, i ona svoju dušu. I ta duša pati, ako je ona umrla nije duša umrla, rekao je za Vijesti.ba Rasim.

Fatima Husejnović, Srebreničanka, svjedokinja genocida u Srebrenici, koja je tragala za 17 svojih bližnjih, sada je nastanjena u Vogošći. Ona je aktivistkinja iz ratnih godina u Srebrenici na pomoći izbjeglicama, vanjska saradnica ‘Ljekara bez granica’ i jedna od pokretačica procesa traženja nestalih u Srebrenici.

- Danas, ne tragam ni za jednim ovdje pomenutim, ali uvijek podržavam ovakve akcije bilo gdje u Bosni. Ja sam preživjela Srebrenicu, a dosta je članova moje i muževe šire porodice nestalo, ekshumirano i ukopano u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Mislim da su porodice onih koji su nestali, a nisu pronašli one za kojima tragaju, veoma nesretne. Mi koji smo sahranili svoje, u Potočarima ili bilo gdje u Bosni i Hercegovini, smo sretniji od onih koji još nisu sahranili svoje nestale. Jer svi smo mi svjesni da ti članovi njihovih porodica nisu više živi, ali još teže pada što ne znaju gdje su njihove kosti, kazala je Husejnović za Vijesti.ba.

Načelnik Vogošće, Migdad Hasanović je naglasio da je danas jako bolan dan za sve građane općine Vogošća.

- Posebno ako uzmemo u obzir da se ne radi o jednom nestalom, nego o 59 naših sugrađana, koji su nestali tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. I mi dan danas ne znamo gdje su njihovi ostaci. Mi dijelimo bol s porodicama nestalih, i želimo da nađu barem smiraj njihovim dušama. Ovo je izrazito bolna i teška situacija, jer mi više od 30 godina tragamo za našim nestalim i da ne znamo gdje se nalaze. I naše udruženje koje djeluje na prostoru općine Vogošća, koje se konstantno bori da dođe do informacije gdje su naši nestali sugrađani. Ovo je i jedan apel svim distancama da se pomogne da se dođe do tih lokacija nestalih, kako bi našli smiraj, poručio je načelnik Vogošće.

A. Dedić

(Vijesti.ba)

Izdvajamo