27.08.2023 / 18:02 Auto-Moto - Formula 1

Max Verstappen slavio na Velikoj nagradi Nizozemske

Max Verstappen slavio na Velikoj nagradi Nizozemske
Foto: Reuters

Vozač Red Bulla Max Verstappen trijumfovao je na Velikoj nagradi Nizozemske, 12. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Nizozemac je na svom terenu, na stazi „Zandvoort“ upisao devetu uzastopnu pobjedu, kojom je izjednačio rekord koji je 2013. godine postavio Sebastian Vettel, takođe u Red Bullu.

Verstappen je takođe upisao 11. trijumf ove sezone i tako napravio još jedan veliki korak ka odbrani titule.

Najbliži nizozemskom svjetskom šampionu bio je Fernando Alonso u Aston Martinu, dok se njima dvojici na podijumu pridružio vozač Alpina Pierre Gasly. Francuz je do trećeg stepenika pobjedničkog postolja došao pošto je Verstappenov timski kolega Sergio Perez kažnjen zbog prebrze vožnje kroz pitlejn.

Velika nagrada Nizozemske pružila je mnogo uzbuđenja i drame, pošto ju je kiša i te kako začinila, ali se Verstappen postarao da ne bude iznenađenja po pitanju pobjednika. Aktuelni šampion je poveo, ali je odmah počela da pada kiša, pa je ostao bez vodeće pozicije kada je otišao u boks, međutim, samo četiri kruga su mu bila potrebna da nadoknadi desetak sekundi u odnosu na timskog kolegu koji je ranije otišao po pneumatike. Od tog trenutka Nizozemac je vozio relativno mirnu trku, iako je ona bila sve samo ne mirna zbog izlaska bezbjednosnog vozila na stazu, a potom i prekida, u trenutku kada je padao pljusak.

Do usporavanja trke je došlo u 16. krugu, kada je vozač Williamsa Logan Sargent napravio veliku grešku i udario u zid pored staze. Tada su se vremenski uslovi smirili, ali su se pogoršali u posljednjih desetak krugova, kada je viđen niz izlijetanja, van staze su završili i Peres, Hamilton i Tsunoda, ali je najdeblji kraj izvukao vozač Guanyu Zhou, koji je izazvao crvenu zastavicu, prenosi Sport Klub.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo