24.08.2023 / 11:07 BiH - Video

Skandalozna propovijed kod Dervente, traži se pojašnjenje Crkve

Skandalozna propovijed kod Dervente, traži se pojašnjenje Crkve
Foto: Vijesti.ba

"Ostavi se svog Boga, priznaj vjeru u pravog Boga pa ćemo ti onda dati sve".

Šta ćeš se klanjati Bogu koji te ostavio gladnim i žednim, golim i bosim. On ne postoji, još traži od tebe da ratuješ za njega, da gineš...

U crkvi „Sveti Marko Evanđelista“ u Plehanu kod Dervente lokalni svećenik održao je skandaloznu propovijed svojim župljanima.

Propovijed pisanu govorom mržnje i uvredama objavio je zastupnik u Parlamentu FBiH Sanel Kajan.

Prenosimo skandaloznu propovijed:

"Ne možemo mi prihvaćati migrante u našu kuću, dati ime sve, a oni drsko i bezobrazno kažu: ja sam musliman, moraš mi dati hranu koju ja hoću da jedem. Vidi, molim te. Došao si iz zemlje žedan, gladan, go i bos, tvoj Bog te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog. Došao si ovdje u moju kuću gdje je Bog Isus Krist, kojem ja zahvaljujem sve blagodati koje imam.

Sad ti meni naturaš svog Boga, koji te ostavio gladnog i žednog, da ja njemu i tebi moram ispunjavati volju, umjesto da kažeš: Halo, pa vidi se kome ja trebam zahvaliti svoj napredak, pa Kristu i Evanđelu, ali nažalost nema Boga u Ustavu EU, nema Krista i Evanđela, zato imaju problema jer moraju ispunjavati bezobrazluk, kažu on je čovjek i moraš mu dati da jede. A on kaže neću svinjetinu, daj mi teletinu. E to je bezobrazluk. Zato je Isus svojoj ženi rekao: Halo, ne može to tako. Ne može. Tvoj Bog te ostavio gladnom i žednom, došla si meni, tražiš od mene da ti napravim dobro, dobro ću ti napraviti, a ti ćeš mu se i dalje klanjati. Ne može. Ostavi se svog Boga, priznaj vjeru u pravog Boga pa ćemo ti onda dati sve.

Bio sam i ja u Njemačkoj pa mi nije palo na pamet da kažem Nijemcu: ja sam čovjek, daj mi posao. Gledam dole u pod, a on dolazi odozgo i kaže: Šta tražiš ovdje, ovo je moje.

I u pravu je. Ako si došao u moje leći ćeš tamo gdje ti ja kažem i jesti ono što ti ja dadnem.

Ja nikad ne bih vjerovao u Boga koji bi svoj narod ostavio gladnim i žednim, golim i bosim.

Taj Bog je lažan, taj Bog ne postoji. On je lažan. Šta ćeš se klanjati Bogu koji te ostavio gladnim i žednim, golim i bosim. On ne postoji, još traži od tebe da ratuješ za njega, da gineš...

Koji vam propovijeda neku laskavost, neki raj..

To su trice i kučine, nema od tog ništa.

U vrijeme kad je Isus živio, Židovi su druge narode poganske smatrali psima.

Isus je ovdje još i blag, svojim apostolima ne kaže daj da vidimo to pseto od žene.

Ove današnje udruge za ljudska prava bi za Isusa u današnjem evanđeljuu rekle da on ženu ponižava i naziva eto, malo psićem. Razapeli bi ga na sve načine, i njega i crkvu i vjeru, kako je inače naziva, da smo glupi, tupi, zatucani, zastarjeli, da nismo napredni... Oni su liberalni, oni dovedu pse i mačke da ih vjenčaju svećenici i blagosiljaju, sloboda i ljubav da se širi..."

"Zgrožen sam, kao čovjek, ali i kao zastupnik u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije Bosne i Hercegovine. I ja ću reagovati, i tražiti pojašnjenja od katoličke Crkve. Pozivam i sve druge da se oglase o ovom govoru mržnje i o ovim uvredama!", objavio je poslanik Sanel Kajan.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo