17.08.2023 / 13:11 Muzika i Film - Radoš Bajić

Režiser 'Heroja Halijarda': Zvali su nas na SFF, ali film nije bio gotov

Režiser 'Heroja Halijarda': Zvali su nas na SFF, ali film nije bio gotov
Radoš Bajić / Danas
Nama je Sarajevo film festival (SFF) početkom maja uputio pismo sa pozivom da učestvujemo u zvaničnom programu s filmom “Heroji Halijarda”, na kojem smo se mi ljubazno zahvalili, jer naš film nije bio gotov.

To je film na kome radimo pet, šest godina, to nije zec koji je iskočio iz žbuna, kaže Radoš Bajić ekskluzivno za Danas povodom medijske buke u Bosni i Hercegovini koja se podigla zbog prikazivanja dijelova ovog ostvarenja na 29. SFF-u u sklopu programa Cinelink Drama Showcase Telekoma Srbija“.

Problem je to što se film bavi promocijom četničkog pokreta.

S druge strane Andrijana Copf, potparolka SFF-a istakla je da ova manifestacija neće dopustiti da se na njoj promoviše historijski revizionizam bilo koje vrste i da sadržaj koji je prikazan na festivalu nije bio dogovoren.

“U cilju objektivnog informisanja javnosti, želimo naglasati da navedeni film nije prikazan na festivalu, već su u okviru slotova za predstavljanje novih, budućih projekata, prikazani inserti filma koji je u produkciji. Naglašavamo da navedeni sadržaj nije bio dogovoren te da Sarajevo Film Festival neće dopustiti da se koristi za promociju historijskog revizionizma bilo koje vrste“, istakla je Copf, ispred SFF-a.

Glumac i reditelj Radoš Bajić podsjeća za Danas da je već mnogo puta govorio o čemu je film „Heroji Halijarda“.

– Film je dosad vidjelo svega 15 ljudi, a premijera je tek 10. oktobra u Beogradu. Kako je moguće napadati i etiketirati nešto što zapravo još niko nije vidio? Riječ je ostvarenju koje govori o jednom od najvećih podviga u eri ratovanja na ovim prostorima. To je film o najvećoj operaciji spasavanja savezničkih pilota u Drugom svjetskom ratu iza neprijateljskih linija u historiji svjetskog vazduhoplovstva. Taj podvig je izveo srpski narod koji je bio organizovan od Jugoslovenske vojske u otadžbini, dakle, regularne vojske, koju su tada SAD i saveznici podržavali – ističe Bajić.

On skreće pažnju da o tome postoje i stotine pisanih tekstova u medijima i da svake godine srpska vlada i Američka ambasada veoma svečano obilježavaju ovaj događaj.

– Film Heroji Halijarda niti učestvuje na Festivalu, niti je prikazan u zvaničnom programu, niti u bilo kom pratećem, prikazan je samo trejler od dva i po minuta na promociji Telekoma koji je sa Contrast studiom producent filma. Pitam se šta bi se desilo da je zbilja prikazan cijeli film od dva sata? Da li bi ponovo buknuo rat u BiH zbog usijanih glava i grube političke manipulacije koja ima za cilj da kompromituje jedno ozbiljno filmsko djelo, kakav je Halijard i da po pravilu srpskom narodu osporava pravo na sopstvenu historiju – kaže Bajić.

On ističe kako ni na koji način ne želi da ugrozi dobru reputaciju SFF-a.

– Magarac od komarca je napravljen tako, što se sve desilo u sklopu promocije Telekomove produkcije. U ovom programu je prikazano nekoliko serija i filmova i emitovan je trejler našag filma od oko tri minuta. Nama kao ozbiljnoj producentskoj kući nije uopšte bila namjera da mi na bilo koji način ugrozimo dobar glas i integritet Sarajevo Film Festivala – naprotiv, o Festivalu mislimo sve najbolje, ali cijela ova priča nema veze ni sa filmom ni sa filmskom umjetnošću.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo