14.08.2023 / 15:26 BiH - U fazi montiranja

Brčko: Oštećeni dijelovi lučke dizalice bit će uskoro popravljeni

Brčko: Oštećeni dijelovi lučke dizalice bit će uskoro popravljeni
Foto: Služba za turizam u Vladi Brčko distrikta BiH

Tokom olujnog nevremena koje je prošli mjesec zahvatilo Brčko došlo je do oštećenja dijelova nove dizalice Javnog poduzeća „Luka Brčko“, a koja je trenutno u fazi montiranja.

- Do oštećenja je došlo kada je jak vjetar pogurao postojeće dizalice i one su udarile u dijelove nove dizalice, te smo ovaj problem iznijeli i na sjednici Vlade Brčko distrikta - kazao je direktor JP "Luka Brčko" Perica Josić.

Po njegovim riječima, dogovoreno je da se dijelovi nove dizalice već ove sedmice pošalju na popravak u Latviju u firmu koja ih proizvodi, te kada se popravljeni vrate, da se nastavi nesmetana montaža i puštanje u rad nove lučke dizalice.

Pored radova na novoj lučkoj dizalici i radovi na trećoj fazi modernizacije Luke teku planiranom dinamikom.

- Novi nadvožnjak na Bjeljinskoj cesti s novim kolosijekom pruge izbetoniran je, te je potrebno da beton poprimi potrebna svojstva kako bi se sigurno uklonile postavljene skele - istakao je Josić i dodao kako će u narednih nekoliko dana one biti sklonjene i na ovoj dionici ceste promet će se ponovo početi odvijati bez poteškoća.

Svi radovi na trećoj, ujedno i zadnjoj, fazi modernizacije Luke trebali bi, po riječima direktora ovog preduzeća, biti okončani do kraja tekuće godine.

Pored svih trenutnih radova, koji podrazumijevaju modernizaciju brčanske Luke i pretovar roba, Josić ističe kako je partner u prekograničnoj saradnji sa lučkom upravom Slavonski Brod. Naime, ispred brčanske Luke aplicirali su na natječaj za izgradnju marine s 200 vezova na rijeci Savi u Brčkom, te rezultate konkursa očekuju do kraja godine

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo