02.08.2023 / 09:16 Fudbal - Stogodišnjica NK Ključ

Fešta u Ključu: Slavio se 100. rođendan, stigli Halid Bešlić, Željo...

Nogometni klub Ključ jučer je obilježio 100 godina postojanja, povodom čega je priredio zaista zanimljiv program.

Sve je počelo sa prijateljskom utakmicom protiv Željezničara. Zbog evropskih obaveza, Plavi su u Ključ stigli sa juniorima i kadetima uz podršku dvojice prvotimaca, Allysona i Al-Jabera, i slavili su sa 6:0.

Nakon toga je uslijedio veliki koncert Halida Bešlića, koji je na stadion "Pod Lubicom" privukao veliki broj ljudi koji su uživali u nastupu jednog od najpopularnijih bh. pjevača.

NK Ključ je osnovan 1923. godine, a prvi naziv mu je bio "Sportski klub Tomašević" po posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću, da bi 1946. godine klub preimenovan u "FK Bratstvo".

Završetkom rata na prostorima BiH 1995. godine, fudbal se počeo buditi i na području novoformiranog Unsko-sanskog kantona i svakim danom se javlja sve veći broj klubova koji su stvarali uslove za obnavljanje prijeratnog rada. Tako je bilo i u Ključu. Na Osnivačkoj skupštini nogometnog kluba početkom 1996. godine usvojeno je da se promijeni naziv kluba, te da se nekadašnji FK „Bratstvo“ od tada takmiči pod imenom Nogometni klub „Ključ“.

Iz NK Ključ ističu da su posebno ponosni što su iznjedrili i tri reprezentativca BiH.

Program obilježavanja jubileja 100 godina Nogometnog kluba Ključ podržala je Općina Ključ i Općinsko vijeće, a nosioci organizacije su Organizacioni odbor i Upravni odbor NK Ključ.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo