26.07.2023 / 14:24 BiH - Reakcije

Umjetnička galerija BiH: E ovu žabu, čak i kad bi skvrčila noge, niko normalan ne bi mogao progutati!

Umjetnička galerija BiH: E ovu žabu, čak i kad bi skvrčila noge, niko normalan ne bi mogao progutati!
Foto: FENA, arhiv

Povodom skandalozne raspodjele novca Federalnog ministarstva kulture i sporta putem "Transfera za institucije nauke i kulture od značaja za BiH" reagovali su iz Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Njihovu "Analizu zbrkanih kriterija prenosimo u cijelosti".

ANALIZA ZBRKANIH KRITERIJA ZA ODABIR KORISNIKA SREDSTAVA PUTEM „TRANSFERA ZA INSTITUCIJE NAUKE I KULTURE OD ZNAČAJA ZA BIH“

LOKALNO – VJERSKO - PRIVATNO (199 000 KM)

• JU Kulturni centar Bihać - osnivač grad Bihać, institucija od značaja za grad i općinu Bihać;
• Muzej franjevačkog samostana Tolisa Vrata Bosne, Orašje –muzej osnovan 2022. godine pri samostanu (vjerski objekat!) sredstvima Vlade Hrvatske, muzej od značaja za Sjevernu Bosnu, Posavski kanton i grad Orašje. Nema web stranicu, samo FB profil;
• Franjevački muzej i galerija Gorica Livno - utemeljen 1995. godine ugovorom sklopljenim između Franjevačkoga samostana na Gorici i Općinskoga vijeća Livno. Vodi brigu o bogatoj kulturnoj baštini Livna i širega područja Hercegbosanske županije u Bosni i Hercegovini;
• JU „Kulturno-sportski cenatr Zavidovići“ – Dom kulture od značaja za lokalnu zajednicu
• Privatna ustanova „Bosanski muzej sjećanja“ Sarajevo – PRIVATNA INSTITUCIJA osnovana 2022. godine!!!!
• Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, Sarajevo – VJERSKA INSTITUCIJA!!!!!!
• JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informiranje“ Bosanska Krupa – Dom kulture o značaja za lokalnu zajednicu. Nema web stranicu, samo FB profil;
• „Kulturno-informativni centar“ Tomislavgrad – Dom kulture, osnovan 1999. godine, od značaja za lokalnu zajednicu. Nema web stranicu, samo FB profil.

DASKE KOJE TRANSFER ZNAČE (340 000 KM)

Od 2015. godine redovni pretplatnik na Transferu za institucije nauke i kulture od značaja za BiH je HNK Mostar sa fiksnim iznosom od 100 000 KM. Ove godine im se pridružilo i Narodno pozorište Sarajevo sa istim iznosom – valjda zbog balansa. A da koncept „quid pro quo“ ne bude baš toliko razvidan, na Transfer su „nakačena“ i ostala pozorišta – JU Narodno pozorište u Mostaru, JU Sarajevski ratni teatar SARTR i JU Bosansko narodno pozorište Zenica (ukupno 80 000 KM – mali iznosi za produkciju, a veliki kad se skinu onima koji nisu „budžetski“). Tu se dodaje i Sarajevske filharmonija.

AKADEMIJA TI - AKADEMIJA MI (46 000 KM)

Iako su tri Akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini na budžetu Federacije BiH na stavkama:

6143 – Tekući transferi neprofitnim organizacijama – Transfer za institucije znanosti i kulture od značaja za Federaciju BiH-Hrvatska akademija za znanost i umjetnost;
h) 6143 – Tekući transferi neprofitnim organizacijama – Transfer za institucije nauke i kulture od značaja za Federaciju BiH- Akademija nauka i umjetnosti BiH;
i) 6143 – Tekući transferi neprofitnim organizacijama – Transfer za institucije nauke i kulture od značaja za Federaciju BiH- Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti;
to ih ne sprječava da se javljaju i uzimaj novac sa Transfera za institucije nauke i kulture od značaja za BiH.

KOLEGIJALNOST NA DJELU – NEK' CRKNE KOMŠIJI KRAVA (120 000 KM)

Četiri od sedam institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, a čiji je osnivač SR BiH, obuhvaćene su Transferom za institucije nauke i kulture od značaja za BiH koji se realizira putem Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH još od odluke (Zaključka) Vlade iz 2014. godine u iznosima kako slijedi:
200 000 KM za Biblioteku za slijepa i slabovidna lica BiH; 600 000 KM za Nacionalnu i univerztitetsku biblioteku BiH; 300 000 za Zemaljski muzej BiH i 65 000 KM za Kinoteku BiH.

Ovaj transfer nikada nije bio mijenjan ili rasparčavan!!!

Istom ovom odlukom (Zaključak) Vlade, preko Ministarstva kulture i sporta FBiH riješeno je finansiranje ostale tri institucije putem Transfera za institucije nauke i kulture od značaja za BiH u iznosima kako slijedi:
210 000 KM za Umjetničku galeriju BiH
240 000 KM za Historijski muzej BiH i
150 000 KM za Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Odmah po smjeni vlasti 2015. godine ovaj Transfer počeo je da se rasparčava –tada prvi put ulazi gorespomenuti pretplaćeni korisnik HNK Mostar.

Od prije dvije godine, navedene četiri institucije kojima su obezbjeđena sredstva preko Ministarstva obrazovanja i nauke, bezobzirno i nekolegijalno se prijavljuju na Transfer Ministarstva kulture i sporta FBiH , odakle su nam samo za 2023, godinu skinuli 140 000 KM!!!! Komentar: što, šta fali!?

A kada Umjetnička galerija BiH pokuša da se prijavi na Transfer preko Ministarstva obrazovanje, bude odbijena riječima da taj grant nije namjenjen nama!!!!

Uz to sve, i Univerzitet u Sarajevu se ove godine ubacuje na ovaj na Transfer – Institut za historiju, Muzička akademija pa čak opet i Zemaljski muzej koji je od nedavno formalno pod Univerzitetom u Sarajevu. (25 000 KM)

I tako, Vlada Federacije i premijer Nikšić su još 2014. godine našli model i dogovor kako bi putem Transfera preko dva ministarstva (Ministarstvo kulture i sporta i Ministarstva nauke i obrazovanja) preuzeli sufinansiranje sedam institucija kuture od značaja za BiH, a koje su osnovane od strane SR BiH i održavali ih na životu dok se njihov pravni (pa tako i finansijski) status trajno ne riješi. Nečijom samovoljom (ili direktivom) to je sve poništeno.

Ove godine Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine je sa nivoa Federacije dobila NIKADA manje sredstava, 40 000 KM, što je dovoljno za jednu platu i dva mjeseca struje. Ostatak novca razdjeljen je budžetskim korisnicima, vjerskim institucijama i privatnim firmama.

Kažu, gutaju se žabe. E ovu žabu, čak i kad bi skvrčila noge, niko normalan ne bi mogao progutati!!"


(Vijesti.ba) 

Izdvajamo