12°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 13°C

17.07.2023 / 15:12 BiH - Sramno

Nastavlja se nemar VIK-a: Kubici vode i dalje teku ulicama Sarajeva

Nastavlja se nemar VIK-a: Kubici vode i dalje teku ulicama Sarajeva
Foto: Vijesti.ba

Kako su Vijesti.ba već pisale o problemima mještana i privrednika u ulicama Alipašina i Jukićeva, na adresu naše redakcije počele su da pristižu i druge primjedbe na nemarnost VIK-a.

U ulici Derebent, kod broja 36, naselje Bjelave, kvar je prijavljen početkom maja ove godine, bez ikakve reakcije od strane ViK do današnjeg dana.

Nedvano je u ilidžanskom naselju Lužani pukla vodovodna cijev, a voda je vrlo brzo poplavila ulice u ovom naselju. Istekle su velike količine vode, a kada su konačno došli iz KJKP 'Vodovod i kanalizacija' i zavrnuli ventil, voda je nastavila teći. Javili su da će doći ponovo.

Podsjetimo Vijesti.ba su već pisale o nerad i nemaru ViK-u. Mještani i privrednici u ulicama Alipašina i Jukićeva danima negoduju zbog vode koja osim što teče saobraćajnicama, ostavlja prave male bare kao prepreke koje građani moraju zaobilaziti u širokom luku. Video iz ulice Alipašina pokazuje kako se voda danima slijeva na glavnu cestu. Reakcije nadležnih iz ViK-a nema.

Slika ispod snimljena je prekoputa. Poplavljen šaht iz kojeg se voda izlijeva pred stambene objekte i proizvode prave probleme mještanima. Sve je zaraslo, zatrpano smećem i puno gmizavaca.



S druge strane ove stambene zgrade još jedan primjer nemara ViK-a. U videu ispod vidjećete kako izgleda Jukićeva ulica.

Građani poručuju da su očekivali da ViK sanira svoje instalacije i dodaju da je od ovog preduzeća poznatog po bahatom ponašanju nemoguće očekivati da pristupi zamjeni cijele mreže instalacija koje godinama unazad prave problem.

Iz VIK-a ovih dana poručuju da su od Investicionog fonda za Zapadni Balkan dobili 2,5 miliona eura bespovratnih sredstava, za unapređenje sistema vodosnabdijevanja u Sarajevu. Kako su rekli od tih sredstava je planirana realizacija prioritetnih rekonstrukcija vodovodne mreže u Kantonu Sarajevo. Ali početak radova građani Sarajeva ipak neće dočekati tako brzo. Zbog prema kompleksne konkursne procedure.

Građani poručuju da su očekivali da ViK sanira svoje instalacije i dodaju da je od ovog preduzeća poznatog po bahatom ponašanju nemoguće očekivati da pristupi zamjeni cijele mreže instalacija koje godinama unazad prave problem.
Nedostatak sredstava i nedovoljno kapaciteta odavno su prestali biti izgovori za nerad.. Radi se o zakonskoj obavezi ViK-a koja se ne ispunjava, iako građani svakog mjeseca ispunjavaju svoju zakonsku obavezu plaćanja računa.

Osim što ovakvi primjeri nanose konkretnu štetu građanima, pravi se i direktna šteta budžetu. Troškovi struje za pumpe koje dovode vodu do ovih mjesta su enormni. Izlijevanjem vode ovi troškovi postaju još i veći, a onda se iz ViK-a žale na neekonomičnu cijenu kubika vode. Pravo je pitanje koliko kubika vode se nepovratno izgubi kroz nerad ViK-a. Sve to na koncu građani plate kroz račune za vodu, dok nadležni izbjegavaju odgovornost, poput direktora VIK-a Rusmira Salića.

A.D

(Vijesti.ba)

Izdvajamo