11°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 13°C

14.07.2023 / 11:25 BiH - Video/Foto

Nerad i nemar ViK-a: Voda danima teče sarajevskim ulicama

Prizori vode koja se danima slijeva duž sarajevskog naselja Bare pravi su primjer nerada i nemara preduzeća "Vodovod i kanalizacija".

 

Mještani i privrednici u ulicama Alipašina i Jukićeva danima negoduju zbog vode koja osim što teče saobraćajnicama, ostavlja prave male bare kao prepreke koje građani moraju zaobilaziti u širokom luku.

Ispod je video iz ulice Alipašina. Voda se danima slijeva na glavnu cestu. Reakcije nadležnih iz ViK-a nema.

Građani poručuju da su očekivali da ViK sanira svoje instalacije i dodaju da je od ovog preduzeća poznatog po bahatom ponašanju nemoguće očekivati da pristupi zamjeni cijele mreže instalacija koje godinama unazad prave problem.

Slika ispod snimljena je prekoputa. Poplavljen šaht iz kojeg se voda izlijeva pred stambene objekte i proizvode prave probleme mještanima. Sve je zaraslo, zatrpano smećem i puno gmizavaca.

S druge strane ove stambene zgrade još jedan primjer nemara ViK-a. U videu ispod vidjećete kako izgleda Jukićeva ulica.

O kakvoj količini bahatosti u KJKP ”Vodovod i kanalizacije” se radi govori i činjenica da u ovom preduzeću više ni ne nude objašnjenja građanima za užasno stanje. Ranije su kao argumente nudili nedostatak sredstava i nedovoljno kapaciteta. No niti jedno, niti drugo nije i ne smije biti izgovor. Radi se, naime, o zakonskoj obavezi ViK-a. ViK tu obavezu, vidi se iz priloženog, ne ispunjava, iako građani svakog mjeseca ispunjavaju svoju zakonsku obavezu plaćanja računa.

Osim što ovakvi primjeri nanose konkretnu štetu građanima, pravi se i direktna šteta budžetu. Naime, troškovi struje za pumpe koje dovode vodu do ovih mjesta su enormni. Izlijevanjem vode ovi troškovi postaju još i veći, a onda se iz ViK-a žale na neekonomičnu cijenu kubika vode. Pravo je pitanje koliko kubika vode se nepovratno izgubi kroz nerad ViK-a. Sve to na koncu građani plate kroz račune za vodu, dok nadležni izbjegavaju odgovornost.

Dok građani ispaštaju zbog njihovog nerada, ViK i resorni ministar Almir Bečarević igraju ping-pong oko Kolektivnog ugovora i povećanja plata za nerad. Prekomjeran broj zaposlenih, nerad, nemar i nepotizam godinama su obilježje ovog preduzeća. Vrijeme je za ozbiljne promjene.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo