11.07.2023 / 18:22 Rat u Ukrajini - Šef NATO-a

Stoltenberg: NATO će pozvati Ukrajinu u Savez kad se za to ispune uslovi

Stoltenberg: NATO će pozvati Ukrajinu u Savez kad se za to ispune uslovi
Foto: Reuters

Čelnici zemalja članica NATO-a složili su se na sastanku u Vilniusu da će pozvati Ukrajinu da se pridruži Savezu "kada se za to ispune uslovi, rekao je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

- Jasno smo rekli da ćemo pozvati Ukrajinu da se pridruži NATO-u kada se saveznici u pogledu toga usuglase i kada se ispune uslovi, rekao je na konferenciji za novinare.

- Nikada nije bila snažnije poruke NATO-a u bilo kojem trenutku, i kada je riječ o političkoj poruci o putu prema članstvu, i o konkretnoj potpori NATO saveznika, kazao je.

- Prvi smo put upotrijebili riječ - poziv, istaknuo je, odgovarajući na novinarsko pitanje o nezadovoljstvu što ga je nekoliko sati ranije izrazio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zbog stava Saveza.

- Čini se da nema volje niti da se Ukrajini uputi pozivnica za NATO, niti da ona postane članicom Saveza, objavio je u vrlo žestokom tvitu Zelenski, smatrajući "apsurdnim" da za njegovu zemlju nema vremenskog okvira za pristup i članstvo.

Stoltenberg je rekao i kako su se saveznici obvezali da će svake godine izdvojiti "najmanje 2 posto" svoga BDP-a za vojne izdatke.

- Jedanaest zemalja saveznica sada je dostiglo ili premašilo ovu brojku. Očekujemo da će se ona znatno povećati sljedeće godine.

Otkako se Finska pridružila NATO-u u proljeće 2023. Savez čini 31 zemlja članica.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo