30.06.2023 / 13:45 Rat u Ukrajini - Vatikan

Papa Franjo: Ne možemo se pomiriti s ratom

Papa Franjo: Ne možemo se pomiriti s ratom
Foto: Reuters
Papa Franjo je u petak ponovio svoj poziv na mir u Ukrajini, rekavši da čovječanstvo ne smije prihvatiti rat kao nešto normalno.

Tokom audijencije sa članovima delegacije Carigradske vaseljenske patrijaršije, papa je izrazio svoju „glavnu zabrinutost za mir, posebno u ratom razorenoj Ukrajini.

- To je rat koji nas blisko pogađa; on pokazuje kako su svi ratovi zapravo katastrofe, potpune katastrofe: za narode i porodice, za djecu i starce, za ljude prisiljene da napuste svoju zemlju, za gradove i sela, i za stvaranje , kao što smo nedavno vidjeli nakon uništenja brane Nova Kahovka - rekao je on.

- Kao sljedbenici Krista, ne smijemo se pomiriti s ratom, već zajedno raditi za mir. Tragična stvarnost ovog naizgled beskrajnog rata zahtijeva zajednički stvaralački napor svih da se zamisle i stvore putevi mira, u pogledu pravednog i stabilnog mira - kaže papa.

Ove sedmice predsjednik Biskupske konferencije Italije i nadbiskup Bolonje kardinal Matteo Zuppi posjetio je Moskvu u sklopu svojih napora kao papin izaslanik da otvori put miru u Ukrajini, prenosi ANSA.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo