16.06.2023 / 18:34 Rat u Ukrajini - Šef NATO-a

Stoltenberg: NATO radi na uspostavljanju novog savjeta za saradnju s Ukrajinom

Stoltenberg: NATO radi na uspostavljanju novog savjeta za saradnju s Ukrajinom
Foto: Anadolija

NATO radi na uspostavljanju novog savjeta za saradnju sa Ukrajinom, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"U ovom savjetu Ukrajina će biti ravnopravna sa NATO saveznicima i konsultovati se i odlučivati o sigurnosnim pitanjima od zajedničkog interesa", rekao je Stoltenberg nakon sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a u Briselu.

Dodao je da im je ambicija da prvi sastanak novog savjeta održe sljedećeg mjeseca na samitu u Vilniusu, sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Napominjući da se Ukrajina već približila NATO-u u protekloj deceniji i da su vrata Alijanse otvorena za njeno buduće članstvo, Stoltenberg je rekao:

"Ne znamo kada će se ovaj rat završiti. Ali, kada se to dogodi, moramo uspostaviti okvir koji osigurava buduću bezbjednost Ukrajine".

Stoltenberg je pozdravio obećanja nekoliko članica da će Kijevu obezbijediti oružje i obuku, uključujući inicijativu koju vode Holandija i Danska za obuku ukrajinskih pilota za borbene avione F-16 u narednim mjesecima.

"I, zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama, isporučiti stotine raketa protivvazdušne odbrane kratkog i srednjeg dometa", kazao je Stoltenberg.

On je također naveo da su se u okviru NATO-ovog sveobuhvatnog paketa pomoći, saveznici obavezali da će pružiti veću pomoć, sa 500 miliona evra (548 miliona dolara) do sada i dodao da rade na uspostavljanju višegodišnjeg plana sa značajnim finansiranjem.

Naglasio je i da će NATO preduzeti dalje korake na predstojećem samitu u Vilniusu da bi ojačali svoje odvraćanje i odbranu.

"NATO će imati preko 300.000 vojnika u visokoj pripravnosti, podržanih značajnim vazdušnim i pomorskim kapacitetima za odbranu svakog pedlja savezničke teritorije od bilo kakve prijetnje", rekao je on.

Dogovorili su se i o novom modelu rotacije za vazdušnu i protivraketnu odbranu kako bi se osiguralo da se resursi koriste na "najefikasniji način"

"Očekujem da će se saveznici u NATO-u ambicioznije posvetiti ulaganjima u odbranu u Vilniusu sa dva posto BDP-a za odbranu kao donji prag, a ne maksimum", rekao je Stoltenberg.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo