-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

30.05.2023 / 11:40 Svijet - Tokom narednih godina

Danska vlada predložila ulaganja u vojsku od 21 milijarde dolara

Danska vlada predložila ulaganja u vojsku od 21 milijarde dolara
Foto: Vijesti.ba

Danska vlada predložila je u utorak da uloži 143 milijarde danskih kruna (21,14 milijardi dolara) u vojsku u narednih deset godina, u skladu s obećanjem da će ispuniti cilj NATO-a o vojnoj potrošnji.

Kao osnivač Sjevernoatlantskog saveza, Danska je umanjila svoje vojne sposobnosti za vođenje kopnenog rata u Evropi nakon završetka Hladnog rata.

Kao odgovor na ukrajinsku krizu, obećala je, međutim, prošle godine da će trajno povećati potrošnju na vojsku i sigurnost na dva posto bruto društvenog proizvoda do kraja 2030. godine, što je ključni cilj za zemlje članice NATO-a.

- Moramo, u većoj mjeri, biti u stanju da ispunimo zahtjeve i očekivanja koja NATO i njegovi saveznici imaju za Dansku - izjavio je Troels Lund Poulsen, vršilac dužnosti ministra odbrane na konferenciji za novinare.

- To zahtijeva velika ulaganja u naše oružane snage kako bismo uklonili svoj dio odgovornosti – dodao je.

Potrošnja će se povećati na 19,2 milijarde kruna (2,84 milijarde dolara) 2033. godine, sa 6,9 milijardi (milijardu dolara) naredne godine.

Većinska vlada saopćila je da će svojim prijedlogom postaviti ukupni okvir za potrošnju na vojsku, tokom koga će se kontinuirano dogovarati odluke o stvarnim vojnim nabavkama, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo