7°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

24.05.2023 / 09:02 Politika - Osvrt

Ko je Adam Šukalo: Vučićev čovjek za RS!?

Ko je Adam Šukalo: Vučićev čovjek za RS!?
Foto: FB

Na osnivačkoj skupštini Narodnog fronta, nove opozicione stranke u RS, pod vodstvom Jelene Trivić. Nije prošlo neopaženo i prisustvo izaslanika SNS, bivše ministrice u Vladi Srbije i sadašnje članice predsjedništva SNS, Marije Obradović. 

A i savjetnik srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, Adama Šukala.

Ima potonjeg se često spominjalo u regionalnim političkim krugovima. Jedna od značajnih stavki njegove biografije, jeste da je prvi političar koji je biran za poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Rođen je 2. septembra 1978. godine u Gradiški, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Potom je završio studije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Oženjen je, ima dvojicu sinova.

Kako je pisao Radio slobodne Evrope, Šukalo je imao i uspona i padova u svojoj političkoj karijeri. Šukalo je bio jedan od najvećih kritičara Dodikove politike u BiH.

Između 2004. godine i 2012. godine, bio odbornik u Skupštini opštine Gradiška. Za predsjednika Srpske napredne stranke u Republici Srpskoj, izabran je 2010. godine i na toj poziciji je bio još tri godine.

Smijenjen je sa mjesta stranačkog predsjednika 2013. godine, nakon čega je te godine osnovao stranku Napredna Srpska. Na parlamentarnim izborima 2014. godine, Napredna Srpska je bila dio koalicije sa Demokratskim narodnim savezom i Srpskom radikalnom strankom dr Vojislav Šešelj. Šukalo je tada izabran za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini RS-a. Na početku je djelovao kao dio vlasti na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Ali je vrlo brzo je prešao u opozicione poslaničke klube i postao jedan od najžešćih kritičara Dodikove vlasti u RS-u, posebno nakon što se u javnosti pojavio snimak o navodnoj kupovini poslanika, odnosno aferi poznatijoj kao "Dva papka".

"Pa, jeste, iz Šukalove stranke (Adam Šukalo, predsjednik Stranke Napredna Srpska), ali zato smo mi kupili drugu dvojicu, pa ću vidjeti jesmo li ih kvalitetno kupili, ako oni izdaju da imamo drugu dvojicu. Eto, hajd sad...", čuje se glas, za koji su u opoziciji tvrdili da se radi o glasu Željke Cvijanović, tadašnje premijerke RS-a, danas predsjedavajuće Predsjedništva BiH.

Do 2017. godine Šukalo je bio predsjednik poslaničke grupe Napredne Srpske, a nakon što je iste godine smijenjen sa mjesta predsjednika stranke, pridružio se klubu Partije demokratskog progresa (PDP).

Prema podacima sa sajta biografija.org, Adam Šukalo podržavao je grupu "Pravda za Davida", formiranu nakon smrti studenta Davida Dragičevića. 2018. godine, Šukalo je uhapšen u Banjoj Luci nakon što je uhapšen Davor Dragičević, Davidov otac.
Šukalo je 2018. godine na Opštim izborima u BiH bio na listi Partije demokratskog progresa kao kandidat za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ali nije uspio da osvoji mandat uprkos osvojenih oko 20.000 glasova, nakon čega je objavio da napušta politiku.

Zatim dolazi do zatišja njegove aktivnosti u RS. A da bi onda na parlamentarnim izborima 2020. godine, izabran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije, kao kandidat koalicije "Aleksandar Vučić - Za našu decu", koju je predvodila Srpska napredna stranka.

Tri dana prije Općih izbora u BiH, 29.09.2022 god. u Banja Luci je priveden Adam Šukalo a i Vladimir Mandić, nekadašnji rukometaš Srbije. Obojica su članovi Glavnog odbora SNS Aleksandra Vučića. Oni su nedugo nakon privođenja pušteni. A u javnosti se govorilo da je ovo poruka Vučiću od Dodika, da se on još uvijek pita u RS.

A onda je 15. marta 2023. godine imenovan na funkciju savjetnika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za regionalna pitanja.

Očigledno je da Vučić ima povjerenja u Šukala, i da preko njega pokušava da ostvari određeni uticaj u manjem Bh. entitetu. A da on koristi svoja poznanstva i veze da oslabi položaj Dodika. Podrška Narodnom frontu je Vučićevo igranje na duge staze, slično kao što je radio u Crnoj Gori sa raznim prosrpskim strankama.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo