30.04.2023 / 08:00 Politika - Loše prognoze

Nikić: RS je po svim parametrima u bankrotu

Nikić: RS je po svim parametrima u bankrotu
Foto: Vijesti.ba

Dug Republike Srpske veći je od budžeta.

Pojedini ekonomski stručnjaci tvrde da je RS u bankrotu, a ministrica finansija Zora Vidović da “RS nije prezadužena!”

Zadužena, prezadužena ili na korak do bankrota, gdje je Republika Srpska?

Ako pitate ministarku finansija Zoru Vidović, sve je pod kontrolom. Ona je juče na Jahorini izjavila da je javni dug Republike Srpske 34,7 % BDP i da je RS dosta nisko zadužena. Drugačije misli doktor ekonomskih nauka Mika Nikić, koji se ministrici Vidović i pismeno obraćao.

- Obratio sam joj se da prestane sa pričom da nismo prezaduženi, a stalno se zadužuje iz mjeseca u mjesec. Oni kažu uzećemo novi kredit da vratimo prvi, a šta je sa kamatama?” 

Nikić tvrdi da gornja granica zaduženja Republike Srpske ne smije preći 25% BDP-a. Maksimalan iznos duga koji može da se toleriše je do 3,5 milijardi maraka, a sve što je preko tog iznosa je teška dubioza i indikator da se radi o bankrotu, navodi Nikić.

Ove godine rata Republike Srpske prelazi milijardu 200 miliona maraka.

“Zadnja rata kredita biće finansirana iz budžeta, a čim uzmeš iz budžeta nema za druge projekte. Mi svi ćemo to platiti, krvavo ćemo platiti. Republika Srpska je po svim parametrima u bankrotu”, izjavio je Nikić za BN.

Budžet Republike Srpske za ovu godinu iznosi 5 milijardi 383 miliona maraka, a ukupan dug je veći od budžeta i iznosi 6 milijardi 162 miliona maraka.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo