0°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 1°C
Bihać 0°C

18.04.2023 / 21:51 Regija - Vjosa Osmani

Srbija satelit Rusije, najozbiljnija i glavna prijetnja Kosovu

Srbija satelit Rusije, najozbiljnija i glavna prijetnja Kosovu
Foto: Agencije

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Srbija "i dalje ostaje najozbiljnija i glavna prijetnja" bezbjednosti Kosova.

Ona je na konferenciji Kosovskog centra za bezbjednosne studije kazala da Srbija „djeluje protiv integracije Kosova u međunarodne institucije“, te da „ima za cilj da podiže tenzije na sjeveru zemlje (Kosova) metodama hibridnog ratovanja“.

Kazala je i da povećanjem vojnih kapaciteta Srbija „nastavlja da predstavlja direktnu prijetnju po bezbjednost regiona“.

„Srbija, kao satelit Rusije na Zapadnom Balkanu, i dalje ostaje najozbiljnija i glavna prijetnja po državnu bezbjednost Republike Kosovo“, rekla je Osmani.

Kazala je da „Srbija nastavlja da sinhronizovano koristi sve svoje elemente hibridnim metodama protiv Republike Kosovo“ i da, kako je navela, „u oblasti međunarodnih odnosa djeluje protiv državnosti i integracije Republike Kosovo u međunarodne institucije“.

„Dok na teritoriji Republike Kosovo instrumentalizuje kriminalne strukture na sjeveru, plaćajući ih i gurajući ih na zločine, istovremeno pritiskom, strahom, ucjenama i nasiljem sprečava punu integraciju građana, Srba u Republiku Kosovo“, izjavila je Osmani.

Ocijenila je da je prisustvo NATO ključni faktor u održavanju regionalnog mira i stabilnosti.

Kazala je da „Srbija konstantno sprovodi hibridne ratne metode ruskog modela u cilju podizanja tenzija na sjeveru zemlje“, te ocijenila da su se “ slične tendencije destabilizacije već javile i u drugim zemljama regiona, uključujući Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu“.

„Do sada, uprkos ovim trendovima, naše zemlje su pokazale stabilnost zahvaljujući jasnoj euroatlantskoj orijentaciji i bliskom partnerstvu sa SAD, zemljama EU i drugim zemljama NATO-a“, rekla je Osmani.

Ocijenila je da je bezbjednost Kosova „neminovno pod uticajem globalnog bezbjednosnog okruženja uopšte, a posebno regionalnog“.

Kazala je da su „za pravi i trajni mir potrebni posvećeni partneri i zajednički ciljevi“, te da „Kosovo jeste i ostaće partner svima koji nude rješenja koja garantuju mir i bezbjednost u zemlji, regionu i širom svijeta“.

„Ruska vojna agresija u Ukrajini povećala je rizik da druge zemlje sa istim težnjama kao Rusija preduzmu teritorijalne akcije protiv nezavisnih i suverenih zemalja“, smatra Osmani.

Izgradnja, razvoj i jačanje bezbjednosnih institucija, naglasila je kosovska predsjednica, uticali su da Kosovo postane „promoter bezbjednosti“.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo