5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

10.04.2023 / 10:24 Regija - U Drugom svjetskom ratu

Na današnji dan formirana zločinačka NDH

Na današnji dan formirana zločinačka NDH
Foto: Vijesti.ba

Fašistička Nezavisna Država Hrvatska (NDH), na čelu sa ustaškim poglavnikom Antom Pavelićem, formirana je na današnji dan 1941. godine.

Bila je ratni saveznik njemačkog nacističkog vođe Adolfa Hitlera i fašističke Italije Benita Musolinija.

NDH je formalno u Zagrebu proglasio pripadnik ustaškog pokreta Slavko Kvaternik, u prisustvu Hitlerovog izaslanika Edmunda Veesenmayera.

Četiri sata kasnije, nakon što će od HSS-ova prvaka Vladka Mačeka dobiti izjavu kojom poziva na poslušnost novim vlastima, Kvaternik će nastanak endehazije oglasiti i na radiju:

"Hrvatski narode! Božja providnost i volja našeg saveznika te mukotrpna višestoljetna borba hrvatskog naroda i velika požrtvovnost našeg poglavnika dr. Ante Pavelića te ustaškog pokreta u zemlji i inozemstvu odredili su da danas, pred dan uskrsnuća Božjega Sina, uskrsne i naša Nezavisna Hrvatska Država. Pozivam sve Hrvate, u kojem god mjestu oni bili, a naročito sve časnike, podčasnike i momčad cjelokupne oružane snage i javne sigurnosti da drže najveći red i da svi smjesta prijave zapovjedništvu oružane snage u Zagrebu mjesto gdje se sada nalaze te da cijela oružana snaga smjesta položi zakletvu vjernosti Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i njenom poglavniku. Cjelokupnu vlast i zapovjedništvo cjelokupne oružane snage preuzeo sam danas kao opunomoćenik poglavnika. Bog i Hrvati! Za dom spremni!" rekao je Kvaternik.

Po uzoru na Hitlerov Treći Rajh, vlasti u NDH su u maju i junu 1941. godine donijele niz rasnih zakonskih odredbi koje su bile usmjerene protiv Jevreja i Roma. Program NDH, koji je formulisao Mile Budak, bio je da se Hrvatska "očisti" od Srba "ubijanjem jedne trećine, protjerivanjem druge trećine i asimiliranjem preostale trećine".

Do jeseni 1941. u Srbiju je protjerano oko 200.000 Srba. Pravoslavni Srbi su, sa blagoslovom Vatikana i Rimokatoličke crkve u NDH, prisilno prekštavani, a najdrastičniji oblik terora nad Srbima, Jevrejima i Romima bili su masovni pokolji.

Na teritoriji NDH su djelovala 22 koncentraciona logora. Najpoznatije stratište bio je koncentracioni logor Jasenovac u kome je ubijeno na stotine hiljada ljudi. Na području NDH otvarani su i logori za djecu - jedini takve vrste u Drugom svjetskom ratu.

Samo u Jasenovcu usmrćeno je više stotina hiljada ljudi. Ta najveća “fabrika” smrti u Drugom svjetskom ratu na Balkanu bila je “otvorena” od ljeta 1941. do kraja aprila 1945.

U njoj su ljudi ubijani na najmonstruoznije načine, a užasi su bili takve prirode da su izazivali negodovanje i kod tadašnjih mentora NDH – njemačkih nacista.

Ova fašistička država osnovana je na dijelu okupirane Kraljevine Jugoslavije i ostala je zabilježena u istoriji ostala po zvjerstvima i genocidu nad Srbima, Jevrejima, Romima, kao i protivnicma ustaškog režima drugih nacionalnosti.

Represije nisu bili pošteđeni ni antifašisti Hrvati i Muslimani.

Iz istorijskih spisa je poznato da je Ante Pavelić pred Hitlerom 7. juna 1941. godine, kada ga je posjetio u Njemačkoj, izjavio da traži načina kako da NDH ostane “samo Hrvatska” i kako da je “očisti” od “nehrvatsko elementa”.

Konačan slom NDH nastupa 4. maja 1945. kada je raspuštena ustaška vlada. Ustaše masovno napuštaju Zagreb, zajedno s većinom preostale ustaške i domobranske vojske te s civilima, bježeći pred partizanskim jedinicama prema slovenskoj granici i dalje prema Austriji gdje su se planirali predati Britanskoj vojsci.

(Vijesti.ba) 

Izdvajamo