8°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 5°C

08.04.2023 / 11:18 Ljepota i Zdravlje - Revolucionarni napredak u medicini

Najavljena vakcina protiv raka do 2030.

Najavljena vakcina protiv raka do 2030.
Ilustracija

Milioni života mogli bi se spasiti revolucionarnim naučnim otkrićem, a prema navodima iz jedne farmaceutske kompanije, lijekovi protiv raka, kardiovaskularnih i autoimunih bolesti, kao i drugih stanja će biti spremni do 2030.

Studije o ovim vakcinama pokazuju “ogromna obećanja”, a neki istraživači kažu da je napredak od 15 godina skraćen na 12 do 18 mjeseci zahvaljujući uspjehu vakcine protiv Covida, prenosi Guardian.

Dr. Paul Burton, glavni medicinski direktor farmaceutske firme Moderna, rekao je kako vjeruje da će ova kompanija moći ponuditi takve tretmane za “svaku vrstu bolesti” za samo pet godina.

Kompanija, koja je stvorila vodeću vakcinu protiv koronavirusa, razvija vackcine protiv raka koja ciljaju na različite vrste tumora.

“Dobit ćemo tu vakcinu i bit će vrlo efikasna i spasit će stotine hiljada, ako ne i milione života. Mislim da ćemo moći ponuditi personalizirane vakcine protiv raka protiv više različitih vrsta tumora ljudima diljem svijeta”, naglasio je Burton.

Također je rekao da bi se višestruke respiratorne infekcije mogle pokriti jednom injekcijom – čime bi se ranjive osobe zaštitile od Covida, gripe i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) – dok bi mRNA terapije mogle biti dostupne za rijetke bolesti za koje trenutno ne postoje lijekovi. Terapije koje se temelje na mRNA djeluju tako da uče stanice kako napraviti protein koji pokreće imunološki odgovor tijela protiv bolesti.

“Mislim da ćemo imati terapije bazirane na mRNA za rijetke bolesti koje se prije nisu mogle liječiti, i mislim da ćemo se za 10 godina približiti svijetu u kojem doista možete identificirati genetski uzrok bolesti i, s relativna jednostavnost, idite i uredite to i popravite pomoću tehnologije temeljene na mRNA”, kaže Burton.

U januaru je Moderna objavila rezultate kasne faze ispitivanja svog eksperimentalnog mRNA cjepiva za RSV, sugerišući da je 83,7% učinkovito u sprječavanju najmanje dva simptoma, kao što su kašalj i groznica, kod odraslih u dobi od 60 godina i starijih. Na temelju ovih podataka, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) dodijelila je ovoj vakcini oznaku revolucionarne terapije, što znači da će njegova regulatorna revizija biti ubrzana.

U februaru je FDA dodijelila istu oznaku Moderninom personaliziranom cjepivu protiv raka, na temelju nedavnih rezultata kod pacijenata s melanomom raka kože.

“Mislim da je pandemija ubrzala [ovu tehnologiju] za jednu magnitudu. To nam je također omogućilo da povećamo proizvodnju, tako da smo izuzetno dobri u izradi velikih količina cjepiva u kratkom roku”, naglasio je Burton.

Pfizer je također započeo zapošljavanje za kasniju fazu kliničkog ispitivanja vakcine protiv gripe temeljenoj na mRNA, a u suradnji s BioNTechom usmjeren je na druge zarazne bolesti, uključujući herpes zoster.

“Saznanja iz procesa razvoja cjepiva protiv Covid-19 informirala su naš cjelokupni pristup istraživanju i razvoju mRNA, te kako Pfizer provodi istraživanje i razvoj (istraživanje i razvoj) šire. U samo jednoj godini stekli smo naučni napredak vrijedan jedno desetljeće”, kazao je glasnogovornik kompanije.


(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo