10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

31.03.2023 / 18:31 Svijet - Zvanično

Erdogan počeo kampanju za predsjedničke izbore

Erdogan počeo kampanju za predsjedničke izbore
Foto: Vijesti.ba
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je zvanično počeo kampanju za predsjedničke izbore posjetom jugu zemlje, koji je 6. februara teško stradao u potresu.

"Došli smo kako bismo vam služili, a ne zapovijedali", obratio se mnoštvu na gradilištu otvorenom u pokrajini Gaziantepu, blizu sirijske granice. Šest sedmica prije izbora 14. maja, predsjednik niže obećanja o obnovi i posjete preživjelima iz potresa u kojemu je poginulo više od 50.000 ljudi.

Ali nije sigurno da će ta solidarnost na riječima i najave brze obnove biti dovoljne u prilikama gospodarske krize, dvoznamenkaste inflacije koja osiromašuje srednji sloj i posljedica potresa koji je uništio gospodarstvo u jedanaest stradalih pokrajina. Ove sedmice je izborno povjerenstvo prihvatilo kandidaturu trojice kandidata koji će Erdoganu (69) otežati život dok se oporba nada pobjedi.

Anketa instituta TAG Research pokazuje da 51.8 posto birača podupire predsjednika glavne oporbene stranke CHP Kemala Kilicdaroglua za predsjednika, a Erdogana 42.6 posto.

Kilicdaroglu, koji se na izbornim plakatima smiješi uz slogan "Dobar dan, ja sam Kemal, uskoro dolazim!", zastupa savez šest stranaka od ljevice do nacionalističke desnice i uživa prešutnu potporu prokurdskog HDP-a (10 do 13 posto birača), čiji je čelnik Selahattin Demirtas u zatvoru.

Kilicdaroglu mora računati s povratkom Muharrema Incea, kandidata poraženog u utrci s Erdoganom 2018. Na kraju, tu je i bivši zastupnik Sinan Ogan s krajnje desnice. Uz tešku gospodarsku krizu, potres je pokazao slabosti države o čijoj veličini sanja Erdogan. Rušenje kuća na glave njihovih stanovnika otkrilo je nemar u nekretninskom i građevinskom sektoru, koji su poticali rast u zadnjih 20 godina koliko je Erdogan na vlasti.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo