8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

31.03.2023 / 15:54 Regija - Premijerka Srbije

Brnabić: Inicijativa Otvoreni Balkan koristi svima

Brnabić: Inicijativa Otvoreni Balkan koristi svima
Foto: Agencije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u petak da je besmislena izjava kosovskog premijera Albina Kurtija da inicijativa "Otvoreni Balkan" nije po pravilima Europske unije.

Brnabić je, na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, a odgovarajući na pitanja novinara, kazala da su uglavnom konkretni projekti u okviru Otvorenog Balkana isti kao što se provode u okviru CEFTA ili Berlinskog procesa, prenosi Kosovo online.

Kako je pojasnila, razlika je u dvije stvari - prvo da je "Otvoreni Balkan" autohtona inicijativa koju su pokrenule zemlje regije same, a druga je ta što u okviru Otvorenog Balkana ne mora da postoji konsenzus da bi se neke stvari implementirale.

"U ostalim inicijativama morate da imate konsenzus svih sudionica što usporava provođenje projekata. Mi u CEFTA posljednje dvije godine nismo imali nijedan sporazum jer je sve sporazume blokirala Priština. U okviru inicijative 'Otvoreni Balkan' tako nešto nije moguće", kazala je Brnabić.

Kako je navela, čak i kada bude više članica i neko misli da projekat nije u njihovom interesu, mogu da ne učestvuju, ali ne da spriječe sve ostale da to urade.

"Ako Kurti kaže da nije po pravilima EU, onda znači da ni Berlinski proces nije po pravilima EU. To je sasvim u skladu s osnovnim principima EU, ali to dovoljno govori o Kurtijevoj političkoj ispravnosti i iskrenosti. Mislim da mu to nije dobar potez za veliki dio albanskog stanovništva i gospodarstva", rekla je Brnabić.

Ona je izjavila da brojevi govore o tome da inicijativa "Otvoreni Balkan" koristi svima, a ne samo Srbiji dodajući da u ovom trenutku Srbija najmanje raste u izvozu, ali raste brže nego što bi bez te inicijative.

Brnabić je kazala da je istina da se kao najveća kritika inicijativi "Otvoreni Balkan" upućuje to da Srbija ima najviše koristi i istakla da Srbija ima koristi, ali i da veliku korist imaju i Sjeverna Makedonija i Albanija.

"U trgovinskoj razmjeni Srbija ima značajan suficit, ono što je donijela inicijativa 'Otvoreni Balkan' to je da je naš uvoz iz Sjeverne Makedonije mnogo brže porastao, čak 56 posto. Ta inicijativa uspostavlja neki balans i u ovom trenutku možda više odgovara Sjevernoj Makedoniji, a ne Srbiji", kazala je premijerka.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo