2°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

31.03.2023 / 15:46 Rat u Ukrajini - Volker Turk

UN osudile kršenja ljudskih prava tokom ruske invazije na Ukrajinu

UN osudile kršenja ljudskih prava tokom ruske invazije na Ukrajinu
Foto: Agencije

Čelnik Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk osudio je danas činjenicu da su teška kršenja ljudskh prava “šokantno rutinska” u ruskoj invaziji na Ukrajinu i kazao je kako je broj civilnih žrtava daleko veći od zvaničnih brojki.

Obraćajući se Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda u Ženevi, Turk je rekao da je Ukrajina zemlja koja se "bori da preživi" suočena s invazijom Rusije.

"Nakon 13 mjeseci rata Ruske Federacije protiv Ukrajine, teška kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava postala su šokantno rutinska", rekao je.

"Ljudi širom zemlje suočavaju se s ogromnom patnjom i gubicima, lišavanjem, raseljavanjem i uništenjem", dodao je.

Borbe i dalje bjesne u istočnoj i južnoj Ukrajini, gdje ruske snage drže dijelove teritorije osvojene nakon invazije u februaru prošle godine.

Rusija je u više navrata negirala optužbe da su njene snage počinile zločine.

Ured visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) potvrdio je više od 8.400 civilnih pogibija i više od 14.000 ranjenih civila.

"Te brojke su samo vrh ledenog brijega. Većina žrtava rezultat je upotrebe eksplozivnog naoružanja širokog dometa u stambenim naseljima od ruskih snaga", kazao je Turk.

Vijeće UN-a za ljudska prava jedino je tijelo koje čine vlade i koje štiti ljudska prava širom svijeta. Ovo vijeće nema pravno obavezujuća ovlaštenja, ali njene rasprave mogu potaknuti istrage koje dostavljaju dokaze nacionalnim i međunarodnim sudovima.

Očekuje se da Vijeće naredne sedmice usvojiti rezoluciju o produženju i produbljivanju mandata istražnog tijela UN-a uspostavljenog da istražuje moguće zločine u Ukrajini.

Ukrajinske vlasti, koje su pozvale na uspostavljanje specijalnog tribunala za krivično gonjenje ruskog političkog i vojnog rukovodstva zbog invazije, navode da je istražno tijelo od ključnog značaja za pozivanje Rusije na odgovornost, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo