6°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

31.03.2023 / 09:31 Rat u Ukrajini - Premijer RH

Plenković posjetio Kijev: Sastat će se sa Zelenskim

Plenković posjetio Kijev: Sastat će se sa Zelenskim
Foto: Vijesti.ba

Premijer Vlade Hrvatske Andrej Plenković jutros je doputovao u Kijev gdje će se sastati s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Vlade Ukrajine Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom.

Uz njega je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branilaca Tomo Medved, kao i hrvatska ambasadorica u Ukrajini Anica Djamić.

Zajedno s predsjednikom Zelenskim, moldovskom predsjednicom Sandu, slovačkim premijerom Hegerom i slovenskim premijerom Golobom učestvovat će u Kijevu na sastanku na vrhu ''Buča - odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini'', u povodu godišnjice oslobođenja Buče.

Potom će se održati i zajednička konferencija za medije.

Ujedno će prisustvovati komemoraciji za žrtve ruske agresije, uz ceremoniju podizanja zastave Ukrajine, kao i na dodjeli državnih odlikovanja ukrajinskim braniocima. Predsjednik Vlade Plenković položit će i vijenac pred Zidom sjećanja na poginule za Ukrajinu.

Ovo je još jedna posjeta Plenkovića Ukrajini od početka ruske agresije 24. februara 2022.

U maju prošle godine sastao se u Kijevu s ukrajinskim državnim vrhom, a posjetio je Irpinj i Buču gdje je lično svjedočio posljedicama strašnih razaranja u kojima je stradao veliki broj ukrajinskih ljudi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo