8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

30.03.2023 / 17:23 Politika - Sarajevo

Bradara i Lendo sa Sattlerom o formiranju Vlade FBiH

Bradara i Lendo sa Sattlerom o formiranju Vlade FBiH
Foto: Vijesti.ba
Na sastanku je razgovarano o uspostavi vlasti u Federaciji odnosno trenutnim izazovima s formiranjem Vlade FBiH.

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler danas je posjetio predsjednicu Federacije Bosne i Hercegovine Lidiju Bradara.

Na sastanku je razgovarano o uspostavi vlasti u Federaciji odnosno trenutnim izazovima s formiranjem Vlade FBiH.

Razgovarano i o nužnim reformskim procesima odnosno prioritetnim zakonima evropskog puta BiH.

Prema riječima Sattlera, Evropska unija odnosno Ured koji predstavlja nastavit će pratiti sve procese u Bosni i Hercegovini s nadom kako će vlast na svim razinama BiH biti što prije uspostavljena.

Bradara je iskazala volju za dijalogom glede svih važnih tema te istaknula nužnost uspostave međusobnog povjerenja kao preduvjeta za saradnju na korist svih.

- Bosna i Hercegovina je zemlja konstitutivnih naroda i ostalih građana. Naše razlike su naša prednost i bogatstvo - kazala je, između ostalog, Bradara, saopćeno je iz njenog kabineta.



Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Johannom Sattlerom.

Na sastanku je razgovarano o evropskom putu Bosne i Hercegovine i ulozi Federacije Bosne i Hercegovine na tom putu.

Ambasador Sattler je istaknuo posvećenost Evropske unije Bosni i Hercegovini i njenoj što bržoj integraciji u članstvo. U tom kontekstu je posebno izdvojio dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini kao jasan signal domaćim vlastima i građanima.

Na sastanku je također razgovarano o formiranju novog saziva Vlade FBiH. Potpredsjednik Lendo je naglasio potrebu što skorijeg okončanja tog procesa u skladu sa procedurama propisanim Ustavom FBiH i u skladu sa većinskom voljom glasača.

Lendo je izrazio očekivanje da će stranke koje su kandidovale izabrane članove rukovodstva FBiH i koje su kao takve nezaobilazne u tom procesu što prije postići dogovor koji bi rezultirao formiranjem novog saziva Vlade FBiH, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika FBiH Refika Lende.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo