8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

28.03.2023 / 19:03 Politika - Član Predsjedništva BiH

Komšić: Ima svjetskih sila koje bi prihvatile podjelu BiH

Komšić: Ima svjetskih sila koje bi prihvatile podjelu BiH
Foto: Vijesti.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, gostujući u programu Federalne televizije, izjavio je da u prethodnih četiri-pet, možda i više godina...

... dolazi do promjene pristupa međunarodne zajednice odnosno Sjedinjenih Američkih Država kao glavne sile u tom krugu prema Bosni i Hercegovini i regiji.

Prevladali su pragmatični pa i makijavelistički pristup, što u biti, prema Komšićevim riječima, znači okretanje podrške ka albanskom, srpskom i hrvatskom nacionalizmu, a posljedično, težnjama ka podjeli BiH.

Upitan ima li svjetskih sila koje nekad ne bi a danas ipak bi prihvatile podjelu Bosne i Hercegovine, ovaj član Predsjedništva BiH decidno odgovara: „Naravno da ima“. Obrazlažući dalje, on ponavlja da smo mi, uprkos tome, „skloni gurati glavu u pijesak“ i ponašati se kao da nema ničeg.

Na pitanje čiju političku provodi aktuelni visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, Komšić odgovara: „Američku“ uz podršku drugih partnera.

U dijelu razgovora o formiranju postizborne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosno teškoćama i političkim neslaganjima u vezi s tim pitanjem, Željko Komšić je kazao da bi jedini način izlaska iz krize bio dogovor Hrvatske demokratske zajednice, Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije jer, naprosto, veoma bitnu ulogu u formiranju vlasti, prema Ustavu, ima troje ljudi - predsjednik i dva dopredsjednika Federacije BiH, a oni su članovi navedenih stranaka. Parlamentarna većina nažalost nije dovoljna, konstatira Komšić.

Komšićevo mišljenje je da Bosni i Hercegovini još treba institucija Ureda visokog predstavnika sve dok postoji Dejtonski sporazum odnosno dejtonsko ustavno uređenje, do eventualne suštinske promjene čitavog sistema i političke paradigme u Bosni i Hercegovini.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo