7°C
Mostar 8°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

28.03.2023 / 16:11 Regija - Masakr u Izbici

Osmani i Kurti: Srbija je genocidna država koja nije štedila ni djecu

Osmani i Kurti: Srbija je genocidna država koja nije štedila ni djecu
Foto: AA
Premijer Kosova Albin Kurti zajedno s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani odao je počast kod Spomen-obilježja u Izbici, u opštini Skenderaj, ...

... gdje su srpske snage na današnji dan 1999. godine ubile 147 albanskih civila, od kojih se šest još uvijek vodi kao nestalo, javlja Anadolija.

Kurti je tom prilikom rekao da je masakr u Izbici uvršten u optužnice Haškog tribunala protiv šest visokorangiranih političkih, policijskih i vojnih lidera Srbije i da predstavlja dokaz srpskog genocida na Kosovu.

“Oni su oteti su kao ljudi, kao Albanci. Poslije strijeljanja njihova tijela su oteta, poslana u Srbiju i na kraju ekshumirana u Petrovom Selu i donijeta ovdje, ali ne svi, pošto se za njih šest još uvijek ne zna gdje se nalaze“, rekao je Kurti, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Kurti je poručio da Kosovo nikada neće zaboraviti srpski genocid i da će se i institucije i građani, zauvijek i neprekidno, zalagati za pravdu za žrtve i njihove porodice.

Premijer Kurti se prisjetio i Mustafe Dragaja, preživjelog u masakru u Izbici, koji je svjedočio protiv bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića u Haškom tribunalu. Dragaj je preminuo u septembru prošle godine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo