9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

27.03.2023 / 16:19 Politika - Delegacija

EU očekuje da vlasti RS povuku predložene zakone i inicijative

EU očekuje da vlasti RS povuku predložene zakone i inicijative
Foto: Agencije

Kancelarija Evropske unije u Bosni i Hercegovini osuđuje nedavne poteze rukovodstva RS, koji ozbiljno sužavaju prostor za građanski angažman, idu na štetu interesa RS i ostatka zemlje, odbacuju temeljne evropske vrijednosti i predstavljaju nazadak na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Politička atmosfera u RS se pogoršala

- Ovakva negativna dešavanja, štaviše, dovode u pitanje opredijeljenost vlasti RS za napredak Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu. Politička atmosfera u Republici Srpskoj se primjetno pogoršala posljednjih sedmica, uključujući verbalne i fizičke napade bez presedana na aktiviste civilnog društva i novinare.

Usvajanje Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakonika u Narodnoj skupštini RS kojim se uvode krivične sankcije za klevetu je nesporno korak u pogrešnom smjeru. Ovakve zakonske izmjene bi nametnule nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja na rad nezavisnih medija i civilnog društva, sa posljedičnim užasavajućim efektom na slobodu medija i slobodu izražavanja.

Rad neprofitnih organizacija

Odluka Vlade RS da usvoji Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija je jednako žalosno, jer nadalje ograničava rad organizacija civilnog društva, a time i ostvarivanja slobode udruživanja i okupljanja.

Izražavamo zabrinutost povodom najava predsjednika RS Milorada Dodika o uvođenju zabrane za LGBT+ populaciju u obrazovnim institucijama, što je diskriminatorno te stoga neprihvatljivo, naročito za zemlju kandidata.

Kancelarija EU dijeli težnju građana Bosne i Hercegovine za evropskom budućnošću zemlje, a ta težnja također iziskuje usvajanje vrijednosti EU. Očekujemo da vlasti RS povuku predložene zakone i diskriminatorne inicijative - navode u saopćenju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo