0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

25.03.2023 / 13:07 Politika - Hrvatski predsjednik

Milanović u Derventi: Ko god bi da majstoriše Dejton, suprotstavit ćemo se

Milanović u Derventi: Ko god bi da majstoriše Dejton, suprotstavit ćemo se
Foto: FENA

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas u Derventi na obilježavanju 31. obljetnice osnutka 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Derventa, gdje je poručio da Daytonski sporazum čuva i jamči ravnotežu u Bosni i Hercegovini.

Milanović je odlikovao 103. brigadu Hrvatskog vijeća obrane Derventa Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

"Odlikovao sam ovu brigadu zato jer to zaslužuje, zato jer je to davno trebalo učiniti i zato jer je njihov doprinos nezaboravan i velik. Teško ga je opisati riječima. Poginulo je 650 ljudi, poginulo je preko stotinu vaših suboraca muslimanske vjeroispovijesti. To je velika žrtva, ona je dana za obranu doma i države, Bosne i Hercegovine, čiju himnu smo ovdje sada slušali s jednakim respektom kao našu hrvatsku. To treba naglasiti – mi znamo što je naše, za tuđim ne posežemo, ali znamo što treba braniti", kazao je Milanović.

Naglasio je kako je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, tijekom i nakon rata svašta prošao.

"Daytonski sporazum je neke smirio, a neke duboko razočarao, kao vas. Ali, drukčije nije išlo i mislim da je bitno, radi hrvatske sloge općenito, da neke stvari podvučemo i da ih zaključimo, ako je to moguće. U Hrvatskoj, kada se spomene Posavina, onda će većina ljudi, naročito oni koji s tim veze nemaju, reći 'to je bila izdaja, to je prodano, to se moglo braniti'", rekao je Milanović.

Istaknuo je kako on na to tako ne gleda. Štoviše, naveo je, "čudo je da se Posavina, da se Derventa branila nekoliko mjeseci, s tako malo naoružanja i s tako malim sredstvima".

Milanović je kazao kako je Hrvatska, kao tek priznata država, "preuzela ogroman rizik da bude prisutna u Posavini".

"Daytonski sporazum je važan bez obzira na Posavinu i Derventu, on čuva i jamči ravnotežu u Bosni i Hercegovini i status Hrvata, ali i Srba i Bošnjaka, i tko god ga dira i tko god se zanosi idejom da nešto 'majstoriše' oko njega, nije na našoj strani i suprotstavit ćemo mu se. Ne silom, jer za to vremena i okolnosti više nema, ali jasnim stavom i drskim odgovorom", kazao je Milanović.

Osim hrvatskog predsjednika, na svečanosti su govorili predsjednik UDIVDR 103. brigade HVO-Derventa Marinko Nikolaš, ministar branitelja Posavske županije Ilija Mišković, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Marinko Krešić i zastupnik u Hrvatskom saboru, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Šarić. Na dodijeljenom odlikovanju zahvalio je ratni zapovjednik ispred 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa Mate Bilonjića.

Uoči svečanosti obilježavanja 31. obljetnice osnutka 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa i svete mise održane u cvrkvi svetog Jurja, Milanović je odao počast poginulim pripadnicima 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Drventa na groblju "Rabić" i mezarju Derventa, priopćio je Ured hrvatskog predsjednika.


(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo