16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

24.03.2023 / 11:27 Svijet - Njemačka

Aviokompanije prisiljene otkazati letove sa aerodroma u Minhenu zbog štrajka

Aviokompanije prisiljene otkazati letove sa aerodroma u Minhenu zbog štrajka
Foto: Agencije

Njemački aerodrom u Minhenu prisiljen je da zbog štajka otkaže sve redovne letove zakazane za nedjelju i ponedjeljak.

- U nedjelju, 26. marta i ponedjeljak, 27. marta 2023. godine, na aerodromu u Minhenu neće biti redovnog putničkog saobraćaja zbog cjelodnevnih štrajkova - navodi se u saopćenju aerodromske uprave.

Putnici koji su rezervisali let u tim danima dana zamoljeni su da kontaktiraju svoju aviokompaniju ili turoperatora.

Obustava rada

Njemački sindikati najavili su u četvrtak nacionalni saobraćajni štrajk za ponedjeljak zbog spora oko plaća i uslova rada. Zaposleni u javnom prijevozu, obezbjeđenje i aerodromsko osoblje na većim aerodromima obustavit će rad na 24 sata.

Aerodrom Frankfurt objavio je da se očekuje da će štrajk izazvati velike poremećaje u ponedjeljak, te da savjetuju putnicima da izbjegavaju putovanje taj dan. Saopćeno je da će štrajk uticati i na osobe koje presjedaju na druge letove na aerodromu Frankfurt.

Bez dogovora

Sindikat Ver.di ovog mjeseca započeo je seriju štrajkova nakon što je druga runda kolektivnih pregovora s vladom i lokalnim vlastima završena bez dogovora.

Sindikat, koji predstavlja oko 2,5 miliona radnika u javnom sektoru, zahtijeva povećanje plaća za 10,5 posto i ne manje od 500 eura zbog visoke inflacije i rasta troškova života.

Očekuje se da će nova runda pregovora početi sljedeće sedmice.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo