11°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

23.03.2023 / 12:54 Svijet - Tel Aviv

Izraelski parlament izglasao zakon koji štiti Netanyahua od smjene

Izraelski parlament izglasao zakon koji štiti Netanyahua od smjene
Foto: AFP

Izraelski parlament usvojio je u četvrtak zakon koji bi ograničio načine na koje se aktualni premijer može proglasiti nepodobnim za dužnost u sklopu paketa zakona koje vlada inicira u svojoj kontroverznoj reformi pravosuđa.

Kako prenosi CNN, opozicija i kritičari većinom vide prijedlog zakona kao način da se zaštiti premijer Benjamin Netanyahu, koji je suočen sa suđenjem za korupciju.

Konačnim glasanjem od 61 prema 47 glasova Knesset je odobrio prijedlog zakona koji kaže da samo premijer ili kabinet, dvotrećinskom većinom, može proglasiti čelnika nepodobnim. Glasanje o kabinetu tada bi trebala ratificirati nadmoćna većina u parlamentu.

Nadalje, ističe se, “Ovlast za proglašavanje premijera nesposobnim pripadat će samo vladi ili Knessetu i dogodit će se samo zbog fizičke ili mentalne nesposobnosti”, saopšteno je iz parlamenta.

Prijedlog zakona također sprječava Vrhovni sud da razmatra “zahtjev za proglašenje nesposobnosti premijera”.

“S obzirom da aktualni premijer svoju moć i ovlast crpi od naroda preko svojih predstavnika, ovaj prijedlog odražava postojeći koncept prema kojem će o smjeni lidera protiv njegove volje odlučivati sami narodni zastupnici bez uplitanja neizabranih ruku”, ističe se.

Opozicija već najavljuje planove za osporavanje zakona na Vrhovnom sudu. Bivši premijer Yair Lapid nazvao ga je “sramotnim i korumpiranim personaliziranim zakonom” i da u konačnici Netanyahu “pazi samo na sebe”.

Inače, Netanyahuu, koji je prvi aktualni izraelski premijer koji se pojavio pred sudom kao optuženik, sudi se zbog optužbi za prijevaru, zloupotrebe povjerenja i podmićivanje. On negira bilo kakvu krivnju.

Kao dio dogovora sa sudom da služi kao premijer uprkos suđenju koje je u toku, Netanyahu je pristao na izjavu o sukobu interesa.


(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo