8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

22.03.2023 / 14:38 Ekonomija - Ekonomski pokazatelji

BiH je druga ekonomija regije: Federacija pokretač razvoja

BiH je druga ekonomija regije: Federacija pokretač razvoja
Foto: Arhiv
Razgovora o Otvorenom Balkanu neće biti dok BiH ne završi ratifikaciju Berlinskog procesa.

Poručio je ovo danas ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković nakon sastanka sa mađarskim kolegom.

Tom prilikom Konaković je poručio i da Berlinski proces otvara jako puno prostora za ekonomsku saradnju svima na Balkanu, te je poručio da je Bosna i Hercegovina druga ekonomija regiona.

Činjenica je to o ekonomiji BiH o kojoj smo više puta pisali, kao što je činjenica i da je Federacija BiH pokretač razvoja države.

Potvrdio je to i izvještaju o Zapadnom Balkanu za prošlu godinu u kojem je Svjetska banka izuzetnim ocijenila rast realnog BDP-a Federacije BiH od 7,5 posto. U prethodnih sedam godina BDP je u FBiH porastao za preko sedam milijardi KM. Kao rezultat rasta ekonomije prošla godina u FBiH je zaključena sa najviše zaposlenih u historiji. Rast BDP-a, ali i nedostatak radne snage uticao je i na to da se u prethodnim godinama plata u Federaciji povećala za preko 200 KM, a penzije su povećane nekoliko puta. Sve su to rezultati koje je ostvarila Vlada FBiH na čelu s aktealnim premijerom Fadilom Novalićem.

Ukupan rezultat za državu BiH bi bio čak i bolji da manji bh. entitet RS prati razvoj Federscije BIH, a i Federacija BIH bi bila još razvijenija da nije nepravedne raspodjele sredstava od indirektnih poreza. Naime, Federacija BiH godišnje na račun UIO uplati preko dvije milijarde KM više nego što joj se vrati raspodjelom, a RS tek između 30 i 40 miliona KM više nego joj se vrati raspodjelom. Danas Federacija BiH tako u suštini finansira ne samo sebe već i državu, Brčko Ditrikt i sve povrate poreza.

Uz to ukupan dug RS je premašio ukupan dug Federacije BiH, unatoč tome što Federacija BiH ima dvostruko više stanovnika. Javni dug, mjeren po glavi stanovnika, pokazuje dramatičnu razliku u korist Federacije. Naime, novim zaduženjem svaki građanin RS će biti dužan oko 5.800 КM, dok je svaki građanin FBiH dužan oko 2.600 КM.

Ovo najbolje dokazuje tezu da je FBiH za RS u ekonomskom smislu ono što je Zapadna Njemačka bila za Istočnu Njemačku, a na sceni je i sličan (iako zakonom nije definisan) “princip solidarnosti“ po kojem Federacija BiH praktično na “leđima“ nosi Republiku Srpsku.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo