3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

22.03.2023 / 09:47 Politika - Mađarski šef diplomatije

Szijjarto u Sarajevu: Ne pristajemo na briselske sankcije bilo kome na Balkanu

Szijjarto u Sarajevu: Ne pristajemo na briselske sankcije bilo kome na Balkanu
Foto: Vijesti.ba

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto doputovao je u posjetu Bosni i Hercegovini.

Posjetu je započeo sastankom sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem u Sarajevu.

"Mađarska nedvosmisleno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Nadamo se da će se naša bilateralna saradnja nastaviti razvijati na obostranu korist", saopćilo je MVP BiH na Twitteru.

Nakon sastanka održana je konferencija za medije.

Konaković: Nema otvorenih pitanja

Ministar Konaković je poručio da mu je bilo drago da je imao priliku razgovarati o odnosima BiH i Mađarske.

Rekao je da nema otvorenih pitanja između ove dvije zemlje te se Sijatru zahvalio na podršci da BiH postane kandidat za članstvo u EU. Dodao je da BiH čini velike napore da nastavi evropski put.

Bh. šef diplomatije je tokom konferencije za medije podsjetio na donaciju vakcina tokom pandemije od strane Mađarske.

- Potvrdili smo da nema sumnji i treba da naglasimo da je neupitan teritorijalni integritet i na tom pristupu se zahvaljujem kolegi - rekao je i dodao da se razgovaralo i o Otvorenom Balkanu.

Podsjetio je i da će ministar Sijarto danas prisustvovati Energetskom samitu u Trebinju.

Za kraj je dodao da će do jula posjetiti Mađarsku i da tu posjetu smatra važnim prioritetom.

Konaković je naglasio i da je jako važno riješiti pitanje migranata te dodao da se od BiH traži prevencija i naglasio je da od EU očekuje više podrške u ovom smislu.

Ambasada Mađarske je bila kontakt tačka za saradnju za NATO savezu i Konaković se zahvalio na predanom angažmanu u tom smislu.

"Imamo unutrašnje probleme jer ne možemo kontrolirati ta kretanja na Balkanu, a isto tako se od nas traži da se preveniraju neki procesi i mi ćemo tražiti pomoć EU kako bi se ovaj zajednički problem što bolje unutar BiH kontrolirao", najavio je.

O izvještaju State Departmenta 

Novinari su postavili pitanje Konakoviću i šta misli o tome što se njegovo ime spominje u izvještaju State Departmenta iz oblasti ljudskih prava.

"Vaša interpretacija onoga što mi govorimo trebala bi biti autentična. Neću promijeniti svoj stav. I dalje ću one medije koji se finansiraju iz javnih preduzeća i koji za neke loše televizijske programe dobijaju godišnje milion maraka dok nam javni servisi grcaju u dugovima, nazivati takve medije režimskim. To je moj čisti, ljudski pristu. I dalje ću pojedince iz vaše branše koji su me nazivali dilerom droge na Balkanu imenom i prezimenom prozivati. I dalje ću sve one za koje odgovorno tvrdim da su angažovani na ubijanju karaktera opozicionog lidera. O tome sam pisao i Američkoj ambasadi i pozivam ih da mi na to odgovore", poručio je Konaković.

"Ako to smeta State Department, onda da najavim da ću se i sljedeće godine naći u izvještaju jer ovaj pristup nikada neću promijeniti", kazao je Konaković.

Na pitanje o Otvorenom Balkanu je rekao da postoji ratificiran sporazum, Berlinski proces, i da se bez te ratifikacije neće razgovarati o otvorenom Balkanu. Tek tada se o Otvoreni Balkan može razmotriti.

Szijjarto: Ne pristajemo na sankcije EU

Szijjarto se na početku konferencije za medije osvrnuo na Konakovićev raniji boravak u Mađarskoj kao sportskog radnika.

"Sa Konakovićem smo se prvi put sreli, ali ja se nadam i računam da će pozitivno da se odnosi prema Mađarskoj. Košarkaški simpatizeri se sjećaju perioda kada je ministar igrao kod nas. Nadam se da je u to vrijeme stekao pozitivne utiske o nama Mađarima", rekao je Szijjarto.

Potom je govorio i o ilegalnim migracijama.

"Kada se cijeli evropski kontinent i centralna Evropa suočava sa teškim izazovima koje je donio rat u Ukrajini, a kao što znate Mađarska je pod pritiskom ne samo zbog rata već i sa juga zbog ilegalne migracije. U toj situaciji u kojoj se Evropa nalazi, vrlo jasno pokazuje kolika je bila greška Evropske unije što proteklih godina nije radila na proširenju Unije na Zapadni Balkan. Da je ovo područje već pripojeno EU, mnogo bi se efikasnije nosili sa problemima i teškoćama", rekao je Szijjarto.
Govorio je i o saradnji sa zemljama Zapadnog Balkana.

"Rat u našem susjedstvu je izazvao globalnu krizu što se tiče snabdijevanja hranom. Zbog toga, računamo na jačanje migracija. Zaustavili smo 265.000 ilegalnih migranata prošle godine na našim južnim granicama. Migracija je opasna pojava i treba da se zaustavi. Što je bolja saradnja sa zemljama u regiji Zapadnog Balkana, tim efikasnije možemo da se borimo sa ilegalnim migracijama. Zbog toga postoji saradnja između MUP-a Mađarske i Ministarstva sigurnosti BiH", kazao je Sijjarto.

"Mađarska želi da se ubrza proces proširenja EU, ali dobro znate da u EU postoje zemlje članice koje samo verbalno podržavaju proširenje, ali kada dođe do odlučivanja onda su uzdržane. Pozivamo članice da prestanu sa onemogućavanjem procesa proširenja EU, jer to za EU i Mađarsku znači sigurnosni rizik. Stabilnost BiH je od velikog značaja za nas i očekujemo od Brisela da u budućem periodu učini određene korake na proširenju", kazao je Szijjarto.

Szijjarto se osvrnuo i na pitanje sankcija EU i kazao da je Mađarska protiv da EU uvede bilo kakve sankcije u odnosu na Zapadni Balkan.

"Vidite da Brisel pribjegava sankcijama. Ako pogledamo koliko su sankcije bile uspješne, možemo zaključiti da nijedne mjere nisu uspjele dovesti do značajnijih rezultata. Ista je situacija sa briselskim sankcijama. Mi nikako ne pristajemo na to da EU uvede bilo kakve sankcije u odnosu na Zapadni Balkan. Oni koji smatraju da se sankcijama mogu riješiti problemi, oni pojma nemaju kakva je ovdje situacija i na taj način pokušavaju prikriti svoje neznanje. Mi podržavamo dijalog u obostranom interesu. Ekonomska saradnja je u velikoj mjeri razvijena proteklih godina. Imali smo robnu razmjenu preko 600 miliona eura što je pozitivno i za jednu i drugu stranu. BiH može računati na Mađarsku u interesu da vaš proces pridruženja EU bude ubrzan", rekao je Szijjarto.

Szijjarto: Zapanjen sam

Szijjarto se osvrnuo i na izvještaj State Departmenta.

"Ja sam zapanjen tim izvještajem. Uzimaju sebi za slobodu da kvalifikuju druge zemlje i da govore o unutrašnjim poslovima tako ex catedra. Kako oni to sebi smiju dozvoliti? Smatram da je zaista zapanjujuće što birokrate iz Washingtona na osnovu jednostranih informacija koje se finansiraju iz samih Sjedinjenih Američkih Država formiraju mišljenje o nama", rekao je Szijjarto.

"Nebitno šta ja mislim o Dodiku"

Na pitanje novinara o njegovom odnosu prema predsjedniku entiteta RS Miloradu Dodiku Szijjarto je kazao: "Nemojte se ljutiti, ali je nebitno šta ja mislim o Dodiku. Važno je šta ljudi u BiH, a posebno u RS-u misle o njemu. Ako sam ja dobro shvatio, u RS-u je on ponovo izabran za predsjednika entiteta i mi to poštujemo i to je veoma važno."

Najavljen je i sastanak sa ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenadom Nešićem.

Szijjarto će u popodnevnim satima otići u Trebinje gdje će učestvovati na Samitu energetike u okviru bilateralnog susreta “Energetska stabilnost i energetska nezavisnost u regionu”.

Planiran je i sastanak sa Miloradom Dodikom, predsjednikom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo