15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

21.03.2023 / 18:40 BiH - Forto - Butković

Slijedi obnova mosta Brčko-Gunja i unapređenje željezničkog prometa

Slijedi obnova mosta Brčko-Gunja i unapređenje željezničkog prometa
Foto: Vijesti.ba

Delegacija Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, na čelu sa ministrom Edinom Fortom, boravila je danas u radnoj posjeti Republici Hrvatskoj.

Ministar Forto i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa saradnicima održali su bilateralni sastanak na kojem su razgovarali o saradnji dviju država u području prometne infrastrukture, izgradnji mosta Brčko-Gunja i rekonstrukciji cestovnih mostova, završetku Koridora Vc na području obiju država, problematici prijevoznika u odvijanju prometa teretnih vozila te unapređenju željezničke infrastrukture.

Ministar Forto je istakao da ne postoji simboličnija priča o saradnji od gradnje mostova, jedne od glavnih tema današnjeg sastanka.

„Put Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju prolazi kroz Hrvatsku i mi moramo otvoriti svoje granice prema vama. Ubrzanje prometa, ljudi, ideja i roba između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ključan je zadatak u narednom periodu“, rekao je ministar Forto te dodao kako očekuje saradnju i pomoć, ali i intenziviranje razgovora o unapređenju željezničke infrastrukture.

„Mi smo imali iznimno dobru saradnju sa svim ministrima do sada i iza nas je zaista veliki posao koji smo zajednički napravili, a danas smo prošli smo sve ono što smo napravili i sve ono što ćemo napraviti zajedničkim snagama uspješno, kao i do sada“, naglasio je ministar Butković, osvrnuvši se na zajedničke projekte, most Svilaj i most Gradiška, kao i na projekt obnove starog mosta Brčko, vrijednog 4 miliona eura, kojeg bi obje države finansirale s pedeset posto.

Nakon sastanka ministri Forto i Butković potpisali su Dodatak Sporazumu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici u vezi sa održavanjem mosta Svilaj i mosta preko rijeke Save kod Gradiške, mostova koje su zajednički gradile Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

(Vijesti.ba) 

Izdvajamo