8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

21.03.2023 / 17:41 Politika - Nove prijetnje

Dodik: BiH nema suverenitet, ili vratite na Ustav ili je neće biti

Dodik: BiH nema suverenitet, ili vratite na Ustav ili je neće biti
Foto: PIXSELL
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je u Gacku da Bosne i Hercegovine neće biti ako "ne bude funkcionisala na ustavnoj strukturi".

„Ono što imamo danas je nametnuto mimo Ustava i volje, prije svega, nas (Republike Srpske). Sada je vrijeme da napravimo reviziju. Ili vratite BiH na Ustav ili je neće biti“, rekao je Dodik, prenijela je Radio-televizija RS (RTRS).

On je istakao da to „nije secesija, već traženje ustavne zemlje“.

„Vratite zemlju na ustavnu strukturu. Ako nije na ustavnoj sturkturi, ona neće opstati“, kazao je Dodik.

Komentarišući rezoluciju Organizacije islamske saradnje o BiH u kojoj se odbacuju zaključci, izjave i aktivnosti kojim se, kako je navedeno, potkopavaju nadležnosti BiH, on je rekao: “Očigledno svi imaju pravo da govore o BiH, dok samo Republika Srpska ne smije reći šta misli. Moram da kažem da, ukoliko BiH ne bude ustavna, neće je ni biti. Džaba im islamske deklaracije, džaba im deklaracije EU, džaba im američka administracija“, istakao je Dodik.

Iznio je mišljenje da suverenitet imaju entiteti, a ne država BiH, ocijenivši da se suverenitet BiH pokušava „pribaviti otimanjem imovine Republici Srpskoj“.

„BiH nema suverenitet, a odluke donijete na zajedničkom nivou nemaju obavezujuću snagu za entitete“, zaključio je Dodik.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo