6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

21.03.2023 / 13:18 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić: Pisalo se da će Srbija napasti BiH nakon 24. februara, to su neistine

Vučić: Pisalo se da će Srbija napasti BiH nakon 24. februara, to su neistine
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, govoreći o ratu u Ukrajini, da se plaši da mira još neće biti.

On se, nakon sastanka s italijanskim ministrom Antoniom Tajanijem, obratio novinarima, rekavši da je rat u Ukrajini za Srbiju višestruko teška pozicija u ovom trenutku.

"Zadovoljni što smo sačuvali mir", rekao je Vučić.

Podsjetio je i da se u italijanskoj štampi, nakon početka rata u Ukrajini, 24. februara, moglo čitati na desetine tekstova u kojima je pisamo da je samo pitranje vremena kada će Srbija napasti Bosnu i Hercegovinu.

"Svima je jasno da su to bile neistine i da se Srbija trudi da sačuva sebe", rekao je Vučić.

 "Mi bi voljeli da rat u Ukrajini stane istog sekunda", dodao je on, objasnivši da na Zapadu samo gledaju ko će da pobijedi, a ko da izgubi.

"Nas interesuje kada će mir. Danas to ne smijete da kažete, jer ćete dobiti ćuščke. Srbija želi mir, nada se miru i nadamo se da će nam donijeti olakšanje. Hoćeli ga biti ili ne, plašim se da neće", zaključio je Vučić.

"Srbija se nikada nije služila nikada trikovima... Za razliku od svih njih... Ono što sam njima rekao u Briselu, Beogradu, ni za jotu se nije promijenio. Pravno obavezujuće je kada stavim potpis ili sa tim usmeno usaglasim... Srbija će da radi na implementaciji svega... Nema govora o članstvu u UN i nema priznanja. Ovo ostalo što znači normalan odnos Srba i Albanaca, bez tenzija, Srbija će da implementira, a da li će to neko drugi implementirati, vidjećemo...“, kazao je Vučić, prenosi B92.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo