2°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

21.03.2023 / 08:40 Svijet - Podignute barikade

Američke policijske snage u pripravnosti uoči mogućeg hapšenja Trumpa

Američke policijske snage u pripravnosti uoči mogućeg hapšenja Trumpa
Foto: Agencije

Policija u većim američkim gradovima priprema se za potencijalne nemire u slučaju da bivši predsjednik SAD-a Donald Trump bude uhapšen ove sedmice u okviru istrage o navodnoj tajnoj isplati novca.

Vlasti u New Yorku, Washingtonu i Los Angelesu pojačavaju svoje prisustvo policije, prenosi BBC.

Tužilac na Manhattanu mogao bi optužiti Trumpa zbog tvrdnji da je platio porno zvijezdi da prešuti aferu koju su navodno imali.

To bi bio prvi krivični postupak pokrenut protiv bivšeg američkog predsjednika.

Čelične barikade podizane su u ponedjeljak ispred Krivičnog suda na Manhattanu, gdje bi Trump mogao biti optužen, fotografiran i gdje bi mu uzeli otiske prstiju ako optužnica bude podignuta ove sedmice, kao što američki mediji naširoko očekuju.

Pojačano prisustvo policije također je viđeno ispred Trump Towera u gradu.

Svim pripadnicima njujorške policijske uprave (NYPD), uključujući detektive u civilu, naređeno je da u utorak nose punu uniformu i stave se u pripravnost, rekao je policijski izvor za CBS.

NYPD i FBI-jeva združena radna grupa za terorizam bili su u kontaktu s američkom tajnom službom, čiji je posao da štiti predsjednike i bivše predsjednike, o tome kako bi moglo doći do potencijalnog hapšenja.

Kapitolska policija, koja štiti zakonodavce na Capitol Hillu u Washingtonu, planira proglasiti vanredno stanje u utorak, rekao je za CBS izvor iz Kongresa.

Naredba ima za cilj povećanje koordinacije sa drugim agencijama za provođenje zakona.

U pripravnosti će biti i više policajaca za građanske nemire, iako je kongresni izvor rekao da nije bilo posebne prijetnje i da je naredba proaktivna.

U Los Angelesu, LAPD i savezni zvaničnici pripremali su se za pro-Trumpov protest u utorak ispred federalne zgrade, izvještava list LA Times.

Američki obavještajni službenici uočili su porast internetskih prijetnji pravnim i vladinim službenicima otkako je Trump u subotu na internetu napisao da očekuje da će biti uhapšen u utorak, navodi CBS.

Većina prijetnji bila je protiv okružnog tužioca Manhattana Alvina Bragga, čovjeka za kojeg se očekivalo da će podići optužnicu protiv Trumpa.

U subotu, istog dana kada je Trump objavio da bi njegove pristalice trebale protestirati, Bragg je poslao e-mail osoblju.

- Ne tolerišemo pokušaje zastrašivanja naše kancelarije ili prijetnje vladavini zakona u New Yorku - napisao je tužilac.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo