7°C
Mostar 11°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

20.03.2023 / 22:42 Regija - Visoki predstavnik EU

Borrell: Dogovor Srbije i Kosova pravno obavezujući

Borrell: Dogovor Srbije i Kosova pravno obavezujući
Foto: arhiv

Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku Josep Borrell je objasnio da je dogovor Srbije i Kosova postignut na sastanku u Ohridu postao pravosnažan onog trenutka kada je Evropska unija izašla sa saopštenjem.

"Dogovor nije potpisan iz pravnih razloga, ali su se obje strane složile da moja izjava (nakon ohridskog sastanka) predstavlja za strane posvećenost da se u potpunosti obavežu sa obavezama koje proizilaze iz ovog sporazuma i njegove primjene", izjavio je Borrell na kraju ministarskog sastanka.

Šef evropske diplomatije je obavjestio kolege 27 država članica o rezultatima susreta u Ohridu.

Ocijenio je da je riječ o važnoj prekretnici u procesu normalizacije odnosa koja, kako je rekao, stvara "novi status quo u dijalogu".

Naglasio je da će EU pratiti proces implementacije svega što je dogovoreno te dodao da postoje hitne stvari koje se odmah moraju sprovesti, poput formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

"Sporazum mora da se sprovodi prema određenom kalendaru. Ovaj kalendar zahtijeva da svaka strana uradi svoj dio posla. Ne treba da gradimo kuću od krova, već od hitnih stvari. Postoje stvari koje su veoma hitne", riječi su Borrella.

Kako je istakao, "u (implementacionom) Aneksu je jasno rečeno da se Kosovo odmah angažuje na formiranju Zajednice na Kosovu. Pratićemo način i modalitete na koji način će oni sprovesti ovu obavezu koja je sastavni dio evropskog puta Kosova".

Šef evropske diplomatije nije želio da prokomentariše izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je dan nakon ohridskog sastanka rekao da neće primjeniti dijelove dogovora koji se odnose na članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je u Briselu u ponedjeljak ponovio da će njegova zemlja da primjeni samo one dijelove dogovora koji ne dotiču crvene linije za Srbiju.

Srbija i Kosovo su se na sastanku u Ohridu 18. marta usaglasili o Aneksu o primjeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Dogovoreno je i da ovi dokumenti postanu sastavni dijelovi procesa pridruživanja Srbije i Kosova Evropskoj uniji.

Međutim, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin (Aljbin) Kurti nisu potpisali nikakav dokument.

Bez obzira na to, evropski posrednici očekuju da strane sprovedu sve o čemu su se lideri usaglasili.


(RSE)

Izdvajamo