11°C
Mostar 14°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 1°C

20.03.2023 / 20:34 BiH - Mirza Kršo

Bećirovićev savjetnik: Novim budžetom ojačana je država

Bećirovićev savjetnik: Novim budžetom ojačana je država
Foto: Vijesti.ba

Mirza Kršo, savjetnik za ekonomska pitanja člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića istakao je da su usvajanjem Budžeta za 2023. godinu osnažene institucije države. 

Dodao je da je riječ o prvom uvećanju Budžeta u skoro deceniju, preko 240 miliona KM tj. preko 20% u odnosu na prethodni Budžet.

“Radi se o zakonu koji direktno i ciljano onemogućava rast primanja najviših zvaničnika u institucijama Bosne i Hercegovine u 2023. godini, počevši od članova Predsjedništva BiH, dok se državnim službenicima i namještenicima neometano koriguju primanja naviše u skladu sa usvojenim prijedlogom Zakona o Budžetu BiH za 2023. godinu”, objasnio je Kršo.

Također, je Kršo naveo primjer Oružanih snaga BiH.

“Drugim riječima, usvajanjem Budžeta za 2023. godinu, koji je predvidio neka od najviših uvećanja ikada za resor Odbrane (skoro 30% uvećanja u odnosu na prethodnu godinu) prekinuta je praksa blokiranja usvajanja Budžeta koja je obilježila prethodni mandatni period i kojim je omogućeno nesmetano funkcionisanje ključnih državnih institucija. Time je omogućeno povećanje primanja za vojsku, policajce, državne službenike i namještenike koji po prvi puta imaju povećanje primanja u apsolutnom smislu u posljednjih više od deceniju, za razliku od drugih nivoa vlasti”, naveo je Kršo.

Kršo je izrazio nadu da će biti podržan prijedlog Bećirovića o zamrzavanju primanja najvišim zvaničnicima, a povećati primanja vojnika, policajaca i službenika i time smanjiti nepravedan jaz između njih.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo